Witam. jestem zupelnym amatorem w tej dziedzinie.prosilbym o podanie gotowych przepisow (krok po kroku) i ilosci składnikow niezbednych do zrobienia w domowym zaciszu mocnego piwa. z go ry dziekuje
jak zrobic swoje mocne piwo?
Collapse
X
-
Poswięć pół godziny na pobierzna przynajmniej zgłebienie treści na forum w dziale Browarmictwo Amatorskie, i na pewno znajdziesz temat z odpowiednimi informacjami. Bedziesz miał wtedy ogólne pojecie, i jezeli dalej będzie Ci się chciało robić własne piwo, to znajdziesz tu tez info, gdzie się dalej udać. Takim ogólnym pytaniem nic tu nie wskurasz. Wysil sie troche, nie licz że ktos odwali za ciebie całą robotę.
Comment
-
-
Nic prostrzego prosze krok po kroku.
Sklad:
6kg zesrutowanego slodu pilzenskiego na 20L piwa
ok 40 gram chmielu goryczkowego
ok 50 gram chmielu aromatycznego
dobre drozdze piwowarskie najlepiej dolnej fermentacji
Zacieraj dekokcyjnie slod. Jak wolisz moze byc metoda dekokcji trojwarowej.
filtracja pozniej chmielenie 60` 40 g. chmielu goryczkowego ,15` 25 gram chmielu aromatycznego 5`chmielu aromatycznego. Chlodzenie, filtracja wychmielin. Fermantacja w temperaturze do 10stc C. rozlew do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego, lezakowanie minimum pol roku. i smacznego."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
A ja poważnie.
Browamator Jasne Pełne - 1 puszka
ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg - 1 puszka
cukier kryształ 0,5 kg
Postępować ściśle wg instrukcji dołączonej do brew-kitu.
Spożyć piwo najwcześniej po 3 miesiącach od zabutelkowania.
Efekt - wspaniałe mocne piwo - gwarantowany.
Comment
-
Comment