Witam wszystkich doświadczonych piwowarów. Jestem Krzysiek z Dąbrowy Górniczej.
Dwa dni temu nastawiłem pierwszą swoją warkę z gotowca Brewferm Pils, dodałem nienachmielonego słodu z Browamatora w ilości 1,25 kg, woda źródlana z supermarketu do objętości 20 litrów,początkowe blg 10 stopni, drożdże z zestawu wystartowały szybko, po około 4 godzinach. Fermentacja przebiegała bardzo intensywnie przez 2 dni w temperaturze 23 stopnie, teraz temperatura jest 21 stopni i fermentacja bardzo spowolniała, prawie jej nie widać w rurce na fermentorze. Nie wiem czy już sprawdzać blg
czy czekać. Nie chciałbym niepotrzebnie otwierać fermentora i narażać się na zakażenie brzeczki. Proszę poradźcie czy czekać czy mierzyć.
Dwa dni temu nastawiłem pierwszą swoją warkę z gotowca Brewferm Pils, dodałem nienachmielonego słodu z Browamatora w ilości 1,25 kg, woda źródlana z supermarketu do objętości 20 litrów,początkowe blg 10 stopni, drożdże z zestawu wystartowały szybko, po około 4 godzinach. Fermentacja przebiegała bardzo intensywnie przez 2 dni w temperaturze 23 stopnie, teraz temperatura jest 21 stopni i fermentacja bardzo spowolniała, prawie jej nie widać w rurce na fermentorze. Nie wiem czy już sprawdzać blg
czy czekać. Nie chciałbym niepotrzebnie otwierać fermentora i narażać się na zakażenie brzeczki. Proszę poradźcie czy czekać czy mierzyć.
Comment