Krótka fermentacja

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

I jeszcze jedno: jeśli udałby Ci się podczas f. wtórnej zamknąć zielone piwo zupełnie szczelnie, to po jej zakończeniu uzyskasz piwo nasycone juz dwutlenkiem węgla. Jednak, moim zdaniem, w browarnictwie domowym bezpieczniej i wygodniej jest doczekać do zupełnego odfermentowania brzeczki w procesie obydwu fermentacji, a dopiero potem dodać odmierzoną ilość cukrów do nasycenia piwa CO2.

Comment

• lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

Bardzo interesujące kwestie tutaj przytoczyłeś, z chęcią skożystam.....

Pozdrawiam.

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        ...po jej zakończeniu uzyskasz piwo nasycone juz dwutlenkiem węgla...
        Który podczas rozlewu niechybnie się ulotni.

Comment

Related Topics

Collapse

• Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • dadek
          Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
          dadek
          Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
          2021-09-18, 01:49
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

BLG początkowe...
          2019-12-17, 08:06
        • dadek
          Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 00:48
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...