Krótka fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kmusial
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 37

    Krótka fermentacja

    Witam wszystkich doświadczonych piwowarów. Jestem Krzysiek z Dąbrowy Górniczej.
    Dwa dni temu nastawiłem pierwszą swoją warkę z gotowca Brewferm Pils, dodałem nienachmielonego słodu z Browamatora w ilości 1,25 kg, woda źródlana z supermarketu do objętości 20 litrów,początkowe blg 10 stopni, drożdże z zestawu wystartowały szybko, po około 4 godzinach. Fermentacja przebiegała bardzo intensywnie przez 2 dni w temperaturze 23 stopnie, teraz temperatura jest 21 stopni i fermentacja bardzo spowolniała, prawie jej nie widać w rurce na fermentorze. Nie wiem czy już sprawdzać blg
    czy czekać. Nie chciałbym niepotrzebnie otwierać fermentora i narażać się na zakażenie brzeczki. Proszę poradźcie czy czekać czy mierzyć.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Kolejne takie same pytanie. Komuś musi się oberwać - nie możesz najpierw przeczytać FAQa w tym temacie?

    Comment

    • mgrzemow
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.09
      • 79

      #3
      To fakt że chyba niedokładnie poczytałes dostępne źródła. Tutaj tego nie lubią ;-)

      A jesli chodzi o Twój problem - z moich doswiadczeń wynika, ze nie tak łatwo zakazić piwo, więc jak chcesz to możesz sprawdzić (zdezynfekowaną chochlą) , tyle, że nie ma to większego sensu, bo dopóki trwa fermentacja to BLG musi spadać.

      Najlepiej zaczekaj aż rurka przestanie bulgotać i wtedy mierz.

      Comment

      • kmusial
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 37

        #4
        Dzięki za odpowiedź, poczekam. Co do uwagi o czytaniu to wyczytałem wszystko co możliwe, ale pierwsza warka jest dla mnie takim przeżyciem że może coś mi z wrażenia wyleciało z głowy.
        A kolega Krzysiu chyba bardziej lubi krytykować niż pomagać początkującym. Radzę wyluzuj.

        Comment

        • mgrzemow
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.09
          • 79

          #5
          To nie tak. Jak zajmujesz się czymś od baaardzo dawna i widzisz to samo oczywiste pytanie zadane po raz kolejny a wiesz, że odpowiedź na nie jest w dostępnych źródłach, to się wkurzasz.

          Ja też jestem początkujący, więc jeszcze pamiętam te wszystkie wątpliwosci, które się człowiekowi do głowy pchają jak pierwszy raz "to" robi

          Pozdrowienia.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Wszystkie podstawowe odpowiedzi są w artykułach, wystarczy je przeczytać. Jak będziesz miał dwadzieścia warek za sobą i dostaniesz setny raz takie pytanie, to też się osłabisz.

            Zasady są bardzo proste - tydzień fermetacja główna, tydzień wtórna, miesiąc leżakowanie i nie grzebać w tym bez potrzeby. Nawet nie trzeba mierzyć balingu ani liczyć bąbelków w rurce. Co tu można zapomnieć?
            Last edited by Krzysiu; 2005-10-19, 18:26.

            Comment

            • kmusial
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 37

              #7
              Jeszcze raz dziękuję za rady. Będę cierpliwy.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                ... tydzień fermetacja główna, tydzień wtórna, miesiąc leżakowanie...
                Wtórna czyli cicha? Czy chodzi o wtórną w butelkach? Ja pod pojęciem wtórna rozumiem "zaczynająca się od nowa". Wiem że się czepiam słówek, albo sam nie rozumiem

                Comment

                • berdo
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.07
                  • 100

                  #9
                  Kmusial'u, co do zakażenia: jeżeli parę razy zajrzysz do fermentora to na prawdę nic się nie stanie. Nie musisz szczelnie zamykać wiadra pokrywką z rurką kiedy przeprowadzasz fermentację burzliwą, wystarczy, że lekko przykryjesz je zwykłym wieczkiem.
                  Nie przejmuj się, że burzliwa przeszła szybko (w końcu jest burzliwa) zwłaszcza w takich temperaturach, odczekaj tylko aby od zadania drożdżami minął tydzień i możesz butelkować lub przelać na cichą.

                  Sorki wszystkich, że powtarzam po raz kolejny "wszystkim znaną prawdę", ale chcę tylko pomóc.

                  Pozdrowienia

                  Comment

                  • mgrzemow
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.09
                    • 79

                    #10
                    Ja zrozumiałem, że chodzi o cichą. Wtórna to chyba przejęzyczenie...

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      "Wtórna" to nie przejęzyczenie. Fermentacja burzliwa jest fermentacją GŁÓWNĄ, a f. cicha - WTÓRNĄ. Nagazowywanie piwa w butelkach, to KONDYCJONOWANIE, zwane refermentacją.

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Fermentacja wtórna to tłumaczenie angielskiego terminu secondary fermentation, oznaczajacego właśnie cichą fermentację.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          W języku branżowym funkcjonują pojęcia fermentacji głównej i wtórnej. Tak się nauczyłem i tego się trzymam.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Ok, spoko, języka branżowego nie znam, tak tylko się zastanawiałem.

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika berdo
                              Nie musisz szczelnie zamykać wiadra pokrywką z rurką kiedy przeprowadzasz fermentację burzliwą, wystarczy, że lekko przykryjesz je zwykłym wieczkiem.
                              Ten temat pojawiał się chyba dość często gdzieś na forum, ale nigdy nie chciało mi się o tym pisać. Zatem teraz napiszę tak: jeżeli masz fermentor taki jakie oferuje BA, to zamykaj brzeczkę od początku do końca (a więc f. główna i wtórna) pokrywką do końca, na zatrzask. Pod wpływem wydzielanych gazów wieko się wybrzuszy, wypuszczając sukcesywnie ich nadmiar, zachowując jednocześnie sterylność brzeczki i tego co jest pomiędzy nią a wiekiem wiaderka. Bez obawy o wystrzelenie wieka czy, tym bardziej, pęknięcie fermentora.
                              Otwarte fermentory są moim zdaniem powodem częstych rozważań domowych piwowarów, skąd wzięło się zepsucie piwa. Zwłaszcza dla piw typu ALE, które fermentują w atmosferze bogatej w najrózniejsze drobnoustroje, o muszkach owocówkach nie wspominając.
                              Kiedys kapniesz, że ani wieko z dziurką, ani rurka fermentacyjna nie są Ci potrzebne.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X