Krótka fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    I jeszcze jedno: jeśli udałby Ci się podczas f. wtórnej zamknąć zielone piwo zupełnie szczelnie, to po jej zakończeniu uzyskasz piwo nasycone juz dwutlenkiem węgla. Jednak, moim zdaniem, w browarnictwie domowym bezpieczniej i wygodniej jest doczekać do zupełnego odfermentowania brzeczki w procesie obydwu fermentacji, a dopiero potem dodać odmierzoną ilość cukrów do nasycenia piwa CO2.

    Comment

    • lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

      #17
      Bardzo interesujące kwestie tutaj przytoczyłeś, z chęcią skożystam.....

      Pozdrawiam.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        ...po jej zakończeniu uzyskasz piwo nasycone juz dwutlenkiem węgla...
        Który podczas rozlewu niechybnie się ulotni.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X