co z lagerem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 74

    #1

    co z lagerem

    Mój pierwszy lager fermentował w piwnicy w 14C od 15.X. blg zeszło z 12,3 do około 3, no powiedzmy 3,25 , więc jest ok. 4,5 - 5 % alkoholu. Blg nie zmieniło się przez dwa ostatnie dni, tak samo jak i poziom wody od wczoraj w rurce. Przyniosłem 20 min temu do domu żeby dziś przelać na cichą, a tu wraz ze wzrostem temperatury zaczęło ponownie bulgotać i co teraz?
    Przelewać na cichą, czy dać mu jeszcze pobulgotać, w menzurce jak zlewam do pomiaru blg jeszcze widać dużo bąbelków.
    Pozdrawiam wszystkich
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Zlej na cichą, znieś do chłodu.
    Po 2-3 tygodniach butelkuj

    Comment

    • przemar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 74

      #3
      Tak też uczyniłem.

      Comment

      • przemar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 74

        #4
        Nieskromnie muszę przyznać że wyszedł mi on jeśli chodzi o smak, przynajmniej jak dla mnie i mojej lepszej połowy /która pierwszy raz tak zdecydowanie zachwalała moje piwko/ wspaniały. Idealnie klarowny po 13 dniach od zabutelkowania na dnie niewielki osad. I jeden feler, ale niestety zasadniczy nie ma piany, jest bardzo słabo nagazowany. Po zabutelkowaniu stał 3 dni w temp. pokojowej, następnie zniesiony do piwnicy do 13C. Po otwarciu w ogóle się nie pieni, w kuflu widać drobniutkie wydzielające się bąbelki nie tworzące jednak piany, ustają po około 3 min.
        Dodałem tyle cukru do butelek co zawsze i nie miałem kłopotu wcześniej z nagazowaniem, przynieść te butelki z powrotem do domu na 3-4 dni? może drożdżyki ruszą, a może to spowodowane jest tym iż nie zostało w butelkach wiele drożdży, po cichej na dnie fermentatora praktycznie nie było osadu drożdżowego nie było czego zlać "na później".
        Co z tym fantem zrobić? tweraz w piwnicy jest 10C.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Za szybko poszło do piwnicy. Drożdże pracują bardzo powoli, pewnie zostało ich bardzo niewiele w piwie. Jak poczekasz ze trzy miesiące, nagazowanie powinno być poprawne.

          W browarnictwie ciepliwość jest nader potrzebną cnotą.

          Comment

          • przemar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 74

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Za szybko poszło do piwnicy. Drożdże pracują bardzo powoli, pewnie zostało ich bardzo niewiele w piwie. Jak poczekasz ze trzy miesiące, nagazowanie powinno być poprawne.

            W browarnictwie ciepliwość jest nader potrzebną cnotą.
            Ale w materii spożywania produktów browarniczych jakże wręcz nieosiągalną.

            A podniesienie im temp. na tydzień nie przyspieszy tego procesu? czy taka fermentacja w temp. 21C mająca na celu nagazowanie wpłynie na walory smakowe?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Przyśpieszy i wpłynie - im wyższa temperatura, tym więcej powstaje substancji "odpowiedzialnych" za owocowy bukiet, dlatego lagery leżakuje się w niskich temperaturach, aby otrzymywać "czysty" efekt końcowy. Co prawda dla niektórych może być to efekt niewyczuwalny, ze względu np. na mała wrazliwość kubków smakowych, a pozostałym można powiedzieć, że tak ma być

              Ale jeśli chcesz robić lagery, to nastaw się na trzymiesięczny czas dojrzewania.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 17:18
              • Charlie44
                Pierwsze zlewanie na cichą.
                Charlie44
                Cześć wszystkim,

                Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                2018-10-22, 12:08
              • fligiert
                Drożdże na cichą?
                fligiert
                Witam
                Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                Pozdrawiam

                Sent from my...
                2019-06-24, 19:34
              • kaczka116
                ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-02-08, 09:32
              • m2200
                Płatki dębowe na cichą.
                m2200
                Cześć,

                uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                2019-08-22, 18:29
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...