Witam. Przymierzam się do pierwszej warki i potrzebuję rady fachowców. Ma to być hefe weizen. Wiem wiem, rzuciłem się od razu na głęboką wodę, ale co zrobić... cholernie lubię to piwo. No i mam na dzień dobry kilka pytań, ale zacznę od składników. Dysponuję takowymi:
Skład zestawu Pszeniczne (Hefe-Weizen):
- słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
- słód pilzneński 1,6 kg
- słód Carahell®, 0,2 kg
- chmiel aromatyczny 50 g (granulat)
- drożdże suche do piwa pszenicznego 10 g
1) spodziewam się dostać w zestawie instrukcję do warzenia (zestaw słodów i drożdży z browamatora). Ale może macie jakieś własne, sprawdzone receptury? Jeżeli nie będzie to zbyt duży kłopot, będę ogromnie zobowiązany za podanie wskazówek dla dyletanta: co, kiedy, jak, w jakiej temperaturze, w jakim naczyniu itp itd
2) czy nie obejdzie się bez dekokcji? (mam tylko jeden duży garnek). A tak w ogóle, to może ktoś rozjaśni mi dokładnie o co chodzi z tą dekokcją?
3) czy obejdzie się bez klarowania? (mam tylko jeden fermentator z reduktorem osadów) Będzie oczywiście klarowanie przez pieluchę podczas przelewania brzeczki z gara do fermentatora. Nie wiem tylko, czy po fermentacji przed rozlewem do butelek, przelać jeszcze raz przez pieluchę do gara i znów do fermentatora, czy sobie to darować?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Skład zestawu Pszeniczne (Hefe-Weizen):
- słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
- słód pilzneński 1,6 kg
- słód Carahell®, 0,2 kg
- chmiel aromatyczny 50 g (granulat)
- drożdże suche do piwa pszenicznego 10 g
1) spodziewam się dostać w zestawie instrukcję do warzenia (zestaw słodów i drożdży z browamatora). Ale może macie jakieś własne, sprawdzone receptury? Jeżeli nie będzie to zbyt duży kłopot, będę ogromnie zobowiązany za podanie wskazówek dla dyletanta: co, kiedy, jak, w jakiej temperaturze, w jakim naczyniu itp itd
2) czy nie obejdzie się bez dekokcji? (mam tylko jeden duży garnek). A tak w ogóle, to może ktoś rozjaśni mi dokładnie o co chodzi z tą dekokcją?
3) czy obejdzie się bez klarowania? (mam tylko jeden fermentator z reduktorem osadów) Będzie oczywiście klarowanie przez pieluchę podczas przelewania brzeczki z gara do fermentatora. Nie wiem tylko, czy po fermentacji przed rozlewem do butelek, przelać jeszcze raz przez pieluchę do gara i znów do fermentatora, czy sobie to darować?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Comment