Zakupiliśmy zestaw BA Koelsch.
W składzie:
3,7 kg słodu pilzeńskiego
0,5 kg słodu pszenicznego.
Jak to zacierać ?
Proponują wsypać do 43 stopni i w ciągu pól godziny ogrzać do 66 stopni przerwa 30 minut ogrzac do 72 przerwa 30 min ogrzać do 78 i filtrować.
Czy 66 stopni to nie za dużo? Może lepiej 63-64.
Rozumiem że druga przerwa trwa do negatywnego wyniku próby jodowej.
Czy przewidzieć jakąś przerwę białkową i w jakiej temperaturze, a może wolne ogrzewanie 30 min na 20 stopni wystarczy ?
No i czy może zacierać jak pszenicę i zrobić przerwę ferulikową (jeśli tak to jaka temperatura i czas).
W piwnym pozdrowieniem TowarzyszWieslaw
W składzie:
3,7 kg słodu pilzeńskiego
0,5 kg słodu pszenicznego.
Jak to zacierać ?
Proponują wsypać do 43 stopni i w ciągu pól godziny ogrzać do 66 stopni przerwa 30 minut ogrzac do 72 przerwa 30 min ogrzać do 78 i filtrować.
Czy 66 stopni to nie za dużo? Może lepiej 63-64.
Rozumiem że druga przerwa trwa do negatywnego wyniku próby jodowej.
Czy przewidzieć jakąś przerwę białkową i w jakiej temperaturze, a może wolne ogrzewanie 30 min na 20 stopni wystarczy ?
No i czy może zacierać jak pszenicę i zrobić przerwę ferulikową (jeśli tak to jaka temperatura i czas).
W piwnym pozdrowieniem TowarzyszWieslaw
Comment