Koelsch - jak zacierać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 157

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    W każdym razie dzięki za odpowiedź. Twoje wcześniejsze posty dużo mi pomogły.
    twoje
    Mam nadzieję że wyjdzie pyszne.
    Ja mam w tej chwili na cichej Koelscha juz trzeci raz. Jakoś bardzo mi posmakowało Tym razem w temperaturze 8 stopni juz 6 tygodni z braku czasu na butelkowanie
    W każdym razie to piwko najlepiej mi smakowało po 6 - 7 miesiącach leżakowania w butelkach (cały czas w piwnicy około 10 do 15 stopni).

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 157

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Z tym wysładzaniem masz rację, zrezygnowałem z podbicia, żeby mieć lepszą wydajność, wysładzałem bardzo długo, dłużej jak zwykle, ale chyba się opłacało bo koniec końców uzyskałem 22l. brzeczki 12Blg, zestaw był niby obliczony na 20l.
      Problem podbicia u mnie nie występuje, ponieważ filtruję przy pomocy rurki miedzianej wkłądanej bezpośrednio do garnka z zacierem. i wysładzam zawsze do objętości o 3 litry większej niż planowana warka, bo podczas chmielenia zawsze mi mniej więcej tyle odparuje. po chmieleniu już nie robię korekt, zwykle wychodzi jak trzeba. Najwyżej blg mi się róźni +/- 1 BLG od zakładanego, ale wcale mi to nie przeszkadza. Dzięki temu każde piwo ma cos indywidualnego

      Comment

      • ximal
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.02
        • 65

        #33
        Witam
        Mam pytanko do Szanownych doświadczonych Piwowarów jako, że w tym miesiącu mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą warkę i padło właśnie na Koelscha. W piwnicy mam w granicach 15 stopni czyli chyba w sam raz do fermentacji burzliwej czy ta temperatura będzie też odpowiednia do fermentacji w butelkach bo zalecana jest chyba granicach 10 stopni czy nie wpłynie to nakoś negatywnie na wypatrzenie smaku piwka.
        Pozdrawiam
        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

        Comment

        • Qbric
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.04
          • 427

          #34
          Witam wszystkich. Jak nie trudno zgadnąć również posiadam ten zestaw :-) Tylko moje pytanie trochę z innej mańki: Czy ludzie z Wrocławia bądź najbliższych okolic są mi w stanie powiedzieć gdzie mogę kupić Koelscha? Zanim go zrobię chciałbym najpierw wiedzieć czego mam się spodziewać/do czego dążyć. Głupio tak zrobić piwo nie wiedząc jak ma smakować

          Co do pytania kolegi post wyżej myślę, że ta temp. też da radę choć może burzliwa nie będzie taka burzliwa i potrwa ciut dłużej. Niech się jednak wypowiedzą bardziej, niż ja, doświadczeni. Pozdrawiam.

          Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy ludzie z Wrocławia bądź najbliższych okolic są mi w stanie powiedzieć gdzie mogę kupić Koelscha? Zanim go zrobię chciałbym najpierw wiedzieć czego mam się spodziewać/do czego dążyć. Głupio tak zrobić piwo nie wiedząc jak ma smakować
            Nigdy Koelscha nie widziałem w sklepie w Polsce. Za zachodnią granicą np. w Bambergu czy Frankfurcie n/Odrą również nie. Także ciężko. Co do tego czy głupio to nie wydaje mi się, kilka piw uwarzyłem w stylach, których nigdy nie próbowałem i z reguły było ok. Byle przepis był sprawdzony, a te z zestawów BA są sprawdzone.
            Last edited by kopyr; 2009-05-11, 22:06.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • galadh
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.01
              • 105

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
              Głupio tak zrobić piwo nie wiedząc jak ma smakować
              Kieruj się więc wytycznymi BJCP lub opisami znanych marek. Wszystko znajdziesz w necie.
              Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
              Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
              Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

              Jan z Kijan

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Koelscha gdzieś ostatnio kupowaliśmy, tylko nie pamiętam teraz, czy to Alma była, czy EPI - w każdym razie któryś z tych droższych delikatesowych sklepów. Chyba...
                Last edited by Marusia; 2009-05-11, 22:27.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Koelscha gdzieś ostatnio kupowaliśmy, tylko nie pamiętam teraz, czy to Alma była, czy EPI - w każdym razie któryś z tych droższych delikatesowych sklepów. Chyba...
                  O, a to coś nowego chyba będę musiał do Almy zajrzeć. A ostatnio to kiedy?
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Jednak chyba tego koelscha to mieliśmy z importu własnego znajomych - właśnie skonsultowałam ze Slavoyem
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Qbric
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2001.04
                      • 427

                      #40
                      "Jeden" mnie zdołuje, "Druga" rozraduje a potem znowu kubeł zimnej wody. Tak się nie robi, mam słabe serce, hehe Ale dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli gdzieś go znajdę na pewno dam znać. Pozdrawiam.
                      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                      Comment

                      • ximal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.02
                        • 65

                        #41
                        Czyli mam zacierać Koelscha czy jakiś inny zestaw z BA. co radzicie na pierwszą warkę z zacieraniem, bo na jakiegoś lagera to za wysoka temperatura.
                        >>>----->
                        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
                          "Jeden" mnie zdołuje, "Druga" rozraduje a potem znowu kubeł zimnej wody. Tak się nie robi, mam słabe serce, hehe Ale dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli gdzieś go znajdę na pewno dam znać. Pozdrawiam.
                          Jeśli wybierasz się do Żywca, może któryś z niemieckich rezydentów browar.bizu by dla ciebie wziął. Tylko nie pytaj się mnie, który.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czyli mam zacierać Koelscha czy jakiś inny zestaw z BA. co radzicie na pierwszą warkę z zacieraniem, bo na jakiegoś lagera to za wysoka temperatura.
                            >>>----->
                            No Koelscha na pierwszą warkę nie radzę, bo to dość finezyjne piwo i łatwo można je spieprzyć. Najlepszy byłby IMO pale ale lub dry stout.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • ximal
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.02
                              • 65

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              No Koelscha na pierwszą warkę nie radzę, bo to dość finezyjne piwo i łatwo można je spieprzyć. Najlepszy byłby IMO pale ale lub dry stout.
                              A co tam mogę spieprzyć , bo zacierania się nie boję a chodzi głownie o temperaturę jaką mogę uzyskać. W domu mam w tej chwili jakieś 22 stopnie a w piwnicy 14-15 i głownie tym się kierowałem przy wybieraniu piwka.
                              To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal Wyświetlenie odpowiedzi
                                A co tam mogę spieprzyć
                                Wszystko.
                                A tak poważnie, to nie chodzi o to, że piwo jest trudniejsze niż inne, ale jest delikatne, czyli nie ma tam nic co przykryje nam ewentualne błędy. W dry stoucie jest palona goryczka, w pale ale może być solidne chmielenie.
                                Last edited by kopyr; 2009-05-12, 13:55.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X