Koelsch - jak zacierać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #16
    zresztą jak przez kilka dni przed planowaną degustacją postoi sobie w temp. pokojowej, to powinno też pomóc, gdyby jednak okazało się ża gazu jest mało.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #17
      SafBrew S-33

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Nienawidzę tych drożdży. BA je wrzuca do zestawów bo są tanie. Żadne piwo na nich mi dobrze nie wyszło. Są jakieś takie prostackie
      Eee bez przesady.
      Owszem jak zrobiłam na nich jasne ale to mętne było przez ponad miesiąc ale żadnych obcych smaków nie nadały. Zamierzam resztę dodać do pszenicznego, w którym klarowności nie oczekuję.

      Comment

      • Wojson
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.06
        • 143

        #18
        Towarzyszu Wiesławie ! Lud pracujący miast portowych pyta : jak wyszedł Wam ów Koelsch ? Bo coś mi mówi, że to będzie moje następne piwko i chętnie bym przeczytał, jak Wam się udało. Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy
        A benguela chamou pra jogar !

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 157

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
          jak wyszedł Wam ów Koelsch ? Bo coś mi mówi, że to będzie moje następne piwko i chętnie bym przeczytał, jak Wam się udało.
          Niestety nie mam porównania z oryginalnym produktem, ale jak dla mnie bomba
          Fajne lekie piwko. Bardzo orzeźwiające. Bardzo jaśniutkie. Czuć smaki charakterystyczne dla piw pszenicznych. Szczerze mówiąc nie myślałem że tak mały dodatek pszenicy daje aż tak duże efekty.
          Piwko spokojnie można polecić wszystkim. Nawet moja druga połowa, która nie przepada za złocistym trunkiem, stwierdziła że dobre. Więc coś w tym musi być.
          Dlatego przymierzam sie do powtórzenia tego piwka bo zapasy się kończą
          Last edited by TowarzyszWieslaw; 2006-01-29, 15:09.

          Comment

          • Wojson
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.06
            • 143

            #20
            O, no to super ! Właśnie czegoś takiego mniej więcej oczekiwałem, choć trochę jestem zaskoczony tym pszenicznym smakiem. Też sądziłem, że to za mały dodatek, żeby mial znaczący wpływ. Dziękuję ślicznie za odpowiedź!
            A benguela chamou pra jogar !

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 157

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
              O, no to super ! Właśnie czegoś takiego mniej więcej oczekiwałem, choć trochę jestem zaskoczony tym pszenicznym smakiem. Też sądziłem, że to za mały dodatek, żeby mial znaczący wpływ. Dziękuję ślicznie za odpowiedź!
              Faktycznie z czasem trochę łagodnieje, jego dominacja w smaku. Nie jest już tak narzucający się, a piwo szlachetnieje z wiekiem

              Comment

              • Wojson
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.06
                • 143

                #22
                No, już zamówiłem zestaw, idę w Twoje ślady
                A benguela chamou pra jogar !

                Comment

                • TowarzyszWieslaw
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 157

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
                  No, już zamówiłem zestaw, idę w Twoje ślady
                  Ja właśnie przymierzam się, żeby nastawić to piwko drugi raz. Bo mi bardzo posmakowało.

                  Comment

                  • Wojson
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.06
                    • 143

                    #24
                    W pierwszej warce używałeś suchych drożdży z zestawu, tak ? Ja się trochę szarpnąłem na płynne Koelsch, liczę na dobre efekty
                    A benguela chamou pra jogar !

                    Comment

                    • TowarzyszWieslaw
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.10
                      • 157

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
                      W pierwszej warce używałeś suchych drożdży z zestawu, tak ? Ja się trochę szarpnąłem na płynne Koelsch, liczę na dobre efekty
                      Też sie nad nimi zastanawiam do drugiej warki i nad fermentacją w temperaturze 12 -13 stopni.
                      Pewnie wyjdzie super. Twoje

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pozwolę sobie wykorzystać temat, bo moje pytania dotyczą włąsnie zestawu Koelsch z BA. Otóż w instrukcji zacierania napisano:
                        Zacierać począwszy od gęstego zacieru w temp. 43C
                        Podgrzewająć i dodając wrzątku dojść w ciagu 30 min do temp. 66C
                        (postój 30 min)
                        Podnieść temp. zacieru do ok 70C (postój 15 min)
                        Dodać gorącej wody, podgrzać do 78C i filtrować.

                        Te rzeczy, które budzą moje wątpliwości wytłuściłem.

                        Napiszę teraz jak ja to widzę i proszę o korekty lub o potwierdzenie, że dobrze myślę. Przyjmując normę dla zacierania infuzyjnego, że wody daję w stosunku woda:słód - 3,5:1, wiec na 4,2 kg słodu dałbym ok. 15l. Z drugiej strony, pamiętając o 2-3l podbicia do filtracji, czyli na koniec zacierania mogę mieć 22-23l zacieru max (a może więcej?). Zakładam w tym momencie, ze nie będę wysładzał, a jeśli juz to niewiele.

                        Skoro więc tak, to może zrobić tak.
                        Podgrzewam 12l wody do 45C wsypuję słody podgrzewając i dodając wrzątku podnoszę temp. Dajmy na to po 1l wrzątku co 5 minut, to w sumie da 6l. Czyli mam już 18l. Następnie podnoszę temp. do 70C, postój 15 min.
                        Teraz dodaję wrzątku tyle, zeby uzyskać 78C, nie wiecej jednak niż 4l. Dodać na 2 razy, czy stopniowo tak jak wcześniej po 1l, czy np. wszystko na raz.
                        Czy rezygnacja z wysładzania na rzecz dodania kilku litrów wrzatku pod koniec zacierania jest sensowna?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          Na holenderskiej stronie znalazłem taki przepis:

                          52 °C 63 °C 73 °C 80 °C
                          15 min. 50 min. 10 min. 1 min.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Na holenderskiej stronie znalazłem taki przepis:

                            52 °C 63 °C 73 °C 80 °C
                            15 min. 50 min. 10 min. 1 min.
                            Taaa... ale ja bym chciał z tym dolewaniem wrzątku zrobić, podobno w Koloni tak to robią.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #29
                              Zgodnie z tym co mi kiedyś wyłożono. Zacieranie zaczyna się od gęstego zacieru. około 8 - 10 litrów wody na 4,5 kg słodu. jesli podgrzewasz i dodajesz wrzątku to wrzątek trzeba dodawać tak, żeby uzyskać przyrost temperatury 1 stopien na minutę. Wrzątku wcale nie potrzeba tak wiele. Najczęściej jeszcze i tak muszę wysłodzić. Z założenia podczas filtracji do kadzi spływa juz dośc mocno rozcieńczona brzeczka.

                              Pozdrawiam
                              TowarzyszWieslaw

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #30
                                Jak łatwo się domyślić warzenie już za mną. Postąpiłem podobnie jka piszesz. Zacząłem od 11l. wody, następnie wrzątku dodałem jakieś 3l. w porcjach po 200-300ml. Pod koniec kiedy trzeba było podnieść z 70C do 78C dałem dwa strzały po 1l. wrzątku.
                                Z tym wysładzaniem masz rację, zrezygnowałem z podbicia, żeby mieć lepszą wydajność, wysładzałem bardzo długo, dłużej jak zwykle, ale chyba się opłacało bo koniec końców uzyskałem 22l. brzeczki 12Blg, zestaw był niby obliczony na 20l. Mógłbym szczerze mówiąc jeszcze wysłodzić, bo po chmieleniu i tak musiałem dodać 2 l. wody, bo miałem za wysoki ekstrakt około 14 Blg. Następnym razem bedę wysładzał do 25-26 l.
                                W każdym razie dzięki za odpowiedź. Twoje wcześniejsze posty dużo mi pomogły.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X