Witam serdecznie, czy dla 10 litrow piwka fermentor do burzliwej fermentacji powninien odpowiadac(mniej wiecej) objetosci plynow?? i jak to jest dla cichej ?
pozdrawiam
============================== Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
==============================
Dla burzliwej lepiej jest miec trochę większy fermentor (np. o połowę), bo piana może się wylać (różnie to bywa, ale strach jest ). Dla cichej - wystarczy trochę większy niż objętość warki, bo tam już nic nie wariuje, po prostu sobie grzecznie się klaruje
No wlasnie bo nie che za duzo nawazyc, ale czyutalem ze za duza pojemnosc fermentora w stosunku do objetosci piwka, to nie daje najlepszych efektow, i nie zrozuialem czy to tyczy sie fermentacji cichej czy burzliwej ...
...pozdrawiam
============================== Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
==============================
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
Właśnie zabutelkowałem swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia lager) i ogarnęły mnie pewne wątpliwości. Piwo fermentowało siedem dni na burzliwej i siedem na cichej aż do momentu kiedy ciśnienie w fermentorze wyraźnie spadło (ruch w rurce ustał, a poziomy wody w...
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
Comment