Witam wszystkich forumowiczów!
Przymierzam się do pierwszej warki i zbieram wszelkie możliwe informacje na temat kolejnych etapów warzenia. Przyszła kolej na "rozlewanie".
Pytanie: jakich używacie butelek (do kapslowania)?
a. Słyszałem, że ponoć większość butelek z piw przemysłowych trudno się kapsluje i najlepiej używac takich z "dłuższym drugim brzuszkiem" na szyjce pod kapslem (np Śląskie, Okocim Palone itp).
b. Jak rozpoznać butelkę cienkościenną? Chodzi oczywiście o ew. problemy z ich eksplodowaniem.
Nie znalazłem dotychczas takiego wątku na forum...
Pozdrawiam.
Przymierzam się do pierwszej warki i zbieram wszelkie możliwe informacje na temat kolejnych etapów warzenia. Przyszła kolej na "rozlewanie".
Pytanie: jakich używacie butelek (do kapslowania)?
a. Słyszałem, że ponoć większość butelek z piw przemysłowych trudno się kapsluje i najlepiej używac takich z "dłuższym drugim brzuszkiem" na szyjce pod kapslem (np Śląskie, Okocim Palone itp).
b. Jak rozpoznać butelkę cienkościenną? Chodzi oczywiście o ew. problemy z ich eksplodowaniem.
Nie znalazłem dotychczas takiego wątku na forum...
Pozdrawiam.
Comment