Jako całkiem świeży piwowar amator (1 warka z gotowca) chciałbym się zapytać co zrobić z brzeczką po zacieraniu. Do gotowca trzeba dodać ekstrat słodowy lub cukier, a czy do zacieranej brzeczki też trzeba coś dosypywać czy sama z siebie jest wystarczająco "treściwa"? Nie chciałbym popełnić błędu przy pierwszym poważnym warzeniu więc wolę się zapytać.
Co po zacieraniu?
Collapse
X
-
nie trzeba już nic "dosypywać". Po zacieraniu filtrujesz. A to co odfiltrowałeś gotujesz później z chmielem. Filtrujesz (jeśli konieczne). Studzisz. Wlewasz (już nie zacier) a brzeczkę do fermentora. Zadajesz drożdżami. Zamykasz wieko. Udajesz się na lekcje cierpliwości- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
Comment