Co po zacieraniu?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kurteczka_on
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 9

Co po zacieraniu?

Jako całkiem świeży piwowar amator (1 warka z gotowca) chciałbym się zapytać co zrobić z brzeczką po zacieraniu. Do gotowca trzeba dodać ekstrat słodowy lub cukier, a czy do zacieranej brzeczki też trzeba coś dosypywać czy sama z siebie jest wystarczająco "treściwa"? Nie chciałbym popełnić błędu przy pierwszym poważnym warzeniu więc wolę się zapytać.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24057

nie trzeba już nic "dosypywać". Po zacieraniu filtrujesz. A to co odfiltrowałeś gotujesz później z chmielem. Filtrujesz (jeśli konieczne). Studzisz. Wlewasz (już nie zacier) a brzeczkę do fermentora. Zadajesz drożdżami. Zamykasz wieko. Udajesz się na lekcje cierpliwości
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Kurteczka_on
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 9

Bolszoje spasiba.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
        dadek
        Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
        2025-02-12, 03:28
      • heckler
        Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
        heckler
        Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
        2025-01-07, 08:41
      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 15:46
      • darekd
        Artezan, And the Planets Are Going Crazy
        darekd
        "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

15% ekstr., 6,3% alk.

Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
        2024-02-25, 01:38
      • dadek
        Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
        dadek
        Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
        2023-10-22, 21:47
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...