Co z fermentacją?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #31
    Sprawdziłem. Może nie jest to idealne zero, ale żeby to stwierdzić trzeba się dokładnie przyjrzeć.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Chodzi o zmierzenie "ekstraktu" czystej wody. Po włożeniu do czystej wody areometr powinien wskazywać 0.

      W zimnej wodzie 10*C wskazanie wynosi ~0,5Blg, w gorącej może być ujemne
      Skalowanie wykonano przy 20*C
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-12-16, 19:16.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #33
        Właśnie o to chodziło - pomiar gęstości wody w temp. 20°C. "Idealne" zero wyjść nie musi (dokładność tego przyrządu nie jest wielka), ale skoro nie wyszło np. -2, to jest w porządku.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #34
          Od znajomego, który pracuje w miejscowej "fabryce" wody mineralnej dostałem bańkę 5l podchlorynu sodu. W tej firmie używany jest do dezynfekcji szklanych butelek. Rzecz jasna tam cały proces "odwalają" maszyny i ów znajomy nie miał pojęcia w jakich proporcjach to stosować. Czy ktoś miał z tym do czynienia lub nie miał ale wie coś na ten temat?
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Przydałaby się jakaś informacja na temat stężenia tego roztworu. To, co ja mam, jest około dwudziestu razy bardziej stężone niż chlorowe wybielacze. Podejrzewam, że to jest to samo - ma mocny, cytrynowozółty kolor, a skóra od tego robi się śliska (po dł€zszym potrzymaniu w podchlorynie - złazi).

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Przydałaby się jakaś informacja na temat stężenia tego roztworu. To, co ja mam, jest około dwudziestu razy bardziej stężone niż chlorowe wybielacze. Podejrzewam, że to jest to samo - ma mocny, cytrynowozółty kolor, a skóra od tego robi się śliska (po dł€zszym potrzymaniu w podchlorynie - złazi).
              Niestety nie mam pojęcia jakie jest tego stężenie. Wiem jedno - pare kropel spadło mi na dżinsy i w mgnieniu oka zrobiły się w tych miejscach białe. Kolor się zgadza a rąk w tym nie zanurzałem.
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Wystarczy łyżeczka na 20 litrów wody. To i tak będzie fest mocne. Jak nie zapomnę, sprawdzę jutro w pracy dane techniczne.

                Comment

                • Kurteczka_on
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.02
                  • 9

                  #38
                  Po zabutelkowaniu pierwszwej warki, i po wytrzymaniu dwóch tygodni, wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę. Nie da się ukryć, że byłem trochę rozczarowany, bo piwo jest trochę cienkie i czuć je drożdżami. Ale nie zniechęca mnie to i mam zamiar nadal warzyć browarka w domu. Darz chmiel!!! kurteczka_on

                  Comment

                  • Antałek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 164

                    #39
                    Ja też robię z brewkita. Już jest 5 dzień. Piana była nieduża a teraz całkiem znikła. Przez rurkę jeszcze wydobywa się gaz, tak co 30-40 sekund. Co robić? co robić?

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #40
                      Bardzo dobrze sie dzieje. Przelewac na "cichą".
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • Antałek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 164

                        #41
                        Dzięki wielkie. Jutro z rana zlewam do butelek. Jedną obiecałem Szlangbaumowi i mam nadzieję, że go po tym piwie nie skręci. Trzymajcie za kciuki! Pozdrawiam wszystkich
                        ps
                        A spotkanie w Krakowie było extra, niech żałuje, kto nie był.

                        Comment

                        • endrio
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.10
                          • 222

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                          Bardzo dobrze sie dzieje. Przelewac na "cichą".
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                          Dzięki wielkie. Jutro z rana zlewam do butelek.
                          Chyba nie doczytałeś, posłuchaj Jerzego i zlej na cichą, skoro piwo jeszcze pracuje, to butelkowanie nie jest najlepszym pomysłem.
                          A dzień fermentacji jest raczej dopiero 5 , trochę cierpliwości i będzie co dać Szlangbaumowi, bo inaczej może być różnie.
                          Pozdrawiam.

                          Comment

                          • Antałek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 164

                            #43
                            NIe załamujcie mnie!! Moje piwo wychodzi "książkowo" (Wyrób wina i piwa domowego, Ewa Kwapisz). Na początku miałem 10 Blg, po 6 dniach piana znikła a Blg zeszło do 1 !!! Czy to znaczy, że robie jakiegoś "sikacza"? Sam juz nie iwem , co ja robie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Jakiego sikacza, jak Ci tak odfermentowało to raczej siekierę, o ile o siekierce 10 blg można mówić

                              Chodzi o to, że jeżeli jeszcze przez rurkę Ci coś wychodzi, to oznaczałoby, ze piwo jeszcze nie zakończyło fermentacji a to grozi wybochowymi butelkami.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Antałek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 164

                                #45
                                Boże!!! Nie!!! Wczoraj na forum kazali butelkować to zabutelkowałem. Może nie wybuchnie. Boże, niedługo chyba zmienię nick na - Osama.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Kamil97
                                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                  Kamil97
                                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                  2023-04-05, 16:59
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Magyars
                                  Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                                  Magyars
                                  Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                                  50% słód pszeniczny
                                  50% słód pilzeński
                                  Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                                  Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                                  BLG początkowe...
                                  2019-12-17, 08:06
                                • krzysztoft
                                  Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
                                  krzysztoft
                                  Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
                                  2019-06-07, 18:52
                                • Jakubdan
                                  Porada dla nowicjusza
                                  Jakubdan
                                  Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
                                  2021-09-30, 21:16
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...