Co z fermentacją?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dannyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 8

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Intensywne napowietrzanie gorącej brzeczki, pomijając już fakt iż tlen takiego roztworu się nie ima, jest błędem...
    To głównie było w celu wystudzenia brzeczki (niestety nie mam chłodnicy)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Gęsta, kremowa piana... hmm... to mogą być drożdże! Najlepiej jeśli zamieścisz tu jakąś fotkę.
    zatem zamieszam 3 zdjęcia...
    jeśli to możliwe proszę o szybką odpowiedź. Dziś jest 9 dzień fermentacji i boję się, ze piwko może mi skwaśnieć...
    Tak jak pisałem wcześniej na wierzchu jest tawrdy korzuch brązowy a pod nim biała piana. Całość ma grubość co najwyżej 0.5 cm...
    Aha u mnie drożdże nie wiadomo jakie. Były w brewkicie...Jakieś noname'y...

    Click image for larger version

Name:	brzeczka_01.jpg
Views:	1
Size:	57,8 KB
ID:	2019276

    Click image for larger version

Name:	brzeczka_00.jpg
Views:	1
Size:	71,0 KB
ID:	2019277

    Click image for larger version

Name:	brzeczka_02.jpg
Views:	1
Size:	58,5 KB
ID:	2019278
    Last edited by dannyk; 2005-12-12, 21:10.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Ja bym zlał na cichą.

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #18
        To, co na pianie to drozdze. Mozesz je spokojnie zebrac , a piana zniknie razem z drozdzami.
        Zobacz czy na pewno nic sie nei pojawia po usunieciu drozdzy i przelewaj na cicha.
        Powodzenia!
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Drożdże jak w mordę. Do słoika z nimi! A reszta na cichacza
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #20
            Czy piwo pod taką pianą może skisnąć? I czy komuś się zdarzyło, że blg spadło do 1,5?
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Co do blg to tylko pogratulować, mi w zyciu nie spadlo poniżej 3

              Skisnąć pod pianą? Ale czemu pytasz - próbowałeś i jest kwaśne, czy boisz sie na zapas? Skisnąć zawsze może, ale nie z powodu piany
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                I czy komuś się zdarzyło, że blg spadło do 1,5?
                Obstawiam blad pomiaru
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                  I czy komuś się zdarzyło, że blg spadło do 1,5?
                  Gdyby się komuś przydarzyło to by chyba o tym napisał. A ja tu widze tylko informację o 1,5... metra!
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Intensywne napowietrzanie gorącej brzeczki, pomijając już fakt iż tlen takiego roztworu się nie ima, jest błędem (niekorzystny wpływ na smak gotowego piwa - literatura. Sam nie prowadziłem takich doświadczeń)...
                    Przez setki lat ludzkość w ten sposób chłodziła gorącą brzeczkę - na tacach chłodniczych w przewiewie. Myśle, że nie jest to takie straszne.

                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Co do blg to tylko pogratulować, mi w zyciu nie spadlo poniżej 3

                      Skisnąć pod pianą? Ale czemu pytasz - próbowałeś i jest kwaśne, czy boisz sie na zapas? Skisnąć zawsze może, ale nie z powodu piany
                      Pytam, bo kilka dni piwo było pod taką pianą z drożdżami i może się ukisiło. Nie próbowałem ale żona twierdzi, że trochę zajeżdża jakby skisło.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      Obstawiam blad pomiaru
                      Dzisiaj powtórzyłem i wyszło to samo.
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                        Dzisiaj powtórzyłem i wyszło to samo.
                        Błąd pomiaru to może być błąd sprzętu. W końcu te areometry z Biowinu czy BA nie są legalizowane.

                        Comment

                        • peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Błąd pomiaru to może być błąd sprzętu. W końcu te areometry z Biowinu czy BA nie są legalizowane.
                          Przy pierwszej warce zatrzymało się na 5*, jeśli areometr by zaniżał wartości rzeczywiste, to wtedy tak naprawdę byłoby 7-8*? To jest dopiero moja druga warka, więc wielkim znawcą tematu nie jestem ale z tego co wyczytałem i wypytałem jest to niemożliwe.
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #28
                            A zrobiłeś mu "próbę wody"?
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • peter007
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.06
                              • 2820

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                              A zrobiłeś mu "próbę wody"?
                              Może jakbym wiedział o co dokładnie chodzi to bym zrobił.
                              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                                Może jakbym wiedział o co dokładnie chodzi to bym zrobił.
                                Chodzi o zmierzenie "ekstraktu" czystej wody. Po włożeniu do czystej wody areometr powinien wskazywać 0.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X