Sprawdziłem. Może nie jest to idealne zero, ale żeby to stwierdzić trzeba się dokładnie przyjrzeć.
Co z fermentacją?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseChodzi o zmierzenie "ekstraktu" czystej wody. Po włożeniu do czystej wody areometr powinien wskazywać 0.
W zimnej wodzie 10*C wskazanie wynosi ~0,5Blg, w gorącej może być ujemne
Skalowanie wykonano przy 20*CLast edited by mark33; 2005-12-16, 19:16.
Comment
-
-
Właśnie o to chodziło - pomiar gęstości wody w temp. 20°C. "Idealne" zero wyjść nie musi (dokładność tego przyrządu nie jest wielka), ale skoro nie wyszło np. -2, to jest w porządku.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Od znajomego, który pracuje w miejscowej "fabryce" wody mineralnej dostałem bańkę 5l podchlorynu sodu. W tej firmie używany jest do dezynfekcji szklanych butelek. Rzecz jasna tam cały proces "odwalają" maszyny i ów znajomy nie miał pojęcia w jakich proporcjach to stosować. Czy ktoś miał z tym do czynienia lub nie miał ale wie coś na ten temat?Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Przydałaby się jakaś informacja na temat stężenia tego roztworu. To, co ja mam, jest około dwudziestu razy bardziej stężone niż chlorowe wybielacze. Podejrzewam, że to jest to samo - ma mocny, cytrynowozółty kolor, a skóra od tego robi się śliska (po dł€zszym potrzymaniu w podchlorynie - złazi).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPrzydałaby się jakaś informacja na temat stężenia tego roztworu. To, co ja mam, jest około dwudziestu razy bardziej stężone niż chlorowe wybielacze. Podejrzewam, że to jest to samo - ma mocny, cytrynowozółty kolor, a skóra od tego robi się śliska (po dł€zszym potrzymaniu w podchlorynie - złazi).Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Po zabutelkowaniu pierwszwej warki, i po wytrzymaniu dwóch tygodni, wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę. Nie da się ukryć, że byłem trochę rozczarowany, bo piwo jest trochę cienkie i czuć je drożdżami. Ale nie zniechęca mnie to i mam zamiar nadal warzyć browarka w domu. Darz chmiel!!! kurteczka_on
Comment
-
-
Dzięki wielkie. Jutro z rana zlewam do butelek. Jedną obiecałem Szlangbaumowi i mam nadzieję, że go po tym piwie nie skręci. Trzymajcie za kciuki! Pozdrawiam wszystkich
ps
A spotkanie w Krakowie było extra, niech żałuje, kto nie był.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyBardzo dobrze sie dzieje. Przelewac na "cichą".Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekDzięki wielkie. Jutro z rana zlewam do butelek.
A dzień fermentacji jest raczej dopiero 5 , trochę cierpliwości i będzie co dać Szlangbaumowi, bo inaczej może być różnie.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
NIe załamujcie mnie!! Moje piwo wychodzi "książkowo" (Wyrób wina i piwa domowego, Ewa Kwapisz). Na początku miałem 10 Blg, po 6 dniach piana znikła a Blg zeszło do 1 !!! Czy to znaczy, że robie jakiegoś "sikacza"? Sam juz nie iwem , co ja robie
Comment
-
-
Jakiego sikacza, jak Ci tak odfermentowało to raczej siekierę, o ile o siekierce 10 blg można mówić
Chodzi o to, że jeżeli jeszcze przez rurkę Ci coś wychodzi, to oznaczałoby, ze piwo jeszcze nie zakończyło fermentacji a to grozi wybochowymi butelkami.
Comment
-
Comment