Kto kazal butelkowac? Chyba nie ja?
Co z fermentacją?
Collapse
X
-
Człowieku, przestań tak panikować i rozpaczać. To nie bomba, nie rozsadzi ci bloku Owszem, zabutelkowałeś za wcześnie, ale skoro zeszło do 1 Blg, to nie ma tam już nic co mogłoby odfermentować na tyle, żeby butelki wybuchły. I przyznaj się - dodawałeś do brew-kita cukier zamiast ekstraktu słodowego?
Comment
-
-
Przykryj butelki recznikiem, to nawet JESLI ktoras wybuchnie, to nie narobi ZADNYCH szkod. I nie histeryzuj - te "wybuchy" to co najwzej gwaltowne pekanie butelek (i utrata piwa), a nie eksplozje materialu wybuchowego.Last edited by jerzy; 2006-01-20, 11:04.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekOczywiście, że cukru bo tak mi napisali w tej książce. Dopiero później się zorientowałem, że słód jest lepszy. Rety, miałem wyjechać z domu, ale teraz to chyba zostanę, bo jak te butelki zaczną wybuchać, to wyważą mi drzwi.
I na przyszłość nie korzystaj z literatury wątpliwej jakości. Teraz będziesz miał piwo wypijalne, ale bardzo wytrawne, o mocno wyczuwalnym alkoholu i stosunkowo wyprane ze smaku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekA jak długi jest okres niebezpieczeństwa wybuchu butelek? Zostawię je teraz gdzieś w temp. 18 stopni. Już wiem, że moje pierwsze piwo będzie do..... hmmmm... No cóż pierwsze śliwki robaczywki, jak mawiał jeden prezydent.Last edited by cyborg_marcel; 2006-01-20, 12:23.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Dżizzz, popłakałam się ze śmiechu
Przepraszam, Antałku, że Cię w taką panikę tymi wybuchami wprowadziłam
Jeśli zostawisz butelki w wannie pod ręcznikiem, to spokojnie wyjeżdżaj.
P.S. Chociaż Pjenknik kiedyś opowiadał, że butelki mu w garażu tak wybuchły, że szkło się w sufit wbiło Ale na pewno nie było to piwo o ekstrakcie końcowym 1 blg, zatem raczej Ci to nie grozi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekA ja się zastanawiałem, ile kosztują ołowiane drzwi do łazienki. Szkoda tylko, że to piwo nie będzie jakieś fajne :-( PozdrawiamCzesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePowtarzam... skoro piwo odfermentowało do 1 Blg, to prawdopodobieństwo wybuchu jest pomijalne. Po prostu nie zostało w nim nic do mogłoby wytworzyć ciśnienie potrzebne do wybuchu.
Comment
-
Comment