Wiem, że zaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego. Ale mam nastepujace pytanie. Co sie stanie jesli zamiast 1 kg cukru, dodam np. 1,5 kg cukru ? Czy wzrosnie moc piwa (%) ? Czy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ? Czy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ? Pierwsza warka się klaruje i myślę nad kolejną (chyba jeszcze z brew-kita).
brew-kit i zwiekszenie dawki cukru
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Gdy dodasz więcej cukru będziesz miał więcej alkoholu i bardziej "bimbrowy" posmak piwa.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mayZ tym "bimbrowym" posmakiem to lekka przesada. Oczywiście dodając do gotowca ekstrakt słodowy zyskujesz na treści, a 1,5 kg cukru wcale piwa nie psuje!Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiChciałym jednak spróbować, jak piwo będzie smakować z cukrem. Zamiast ekstraktu słodowego dodam więc 1kg cukru, ale za to zmniejsze objętość całkowitą z 20L do 17L. W ten sposób piwko jak już wiem, też zyska na %. Dzięki wszystkim za poradę.
Na tym m.in. polega piwowarstwo domowe - nie zamykać się w sztywne ramy, a śmiało doświadczać.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskizaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy wzrosnie moc piwa (%) ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ?-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo AmatorskieComment
-
Te "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.
Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.
Moja rada:
daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.
Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTe "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.
Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.
Moja rada:
daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.
Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95A co myślicie o dodaniu do Brew-kita surowców nie słodowanych np. płatkówComment
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment