brew-kit i zwiekszenie dawki cukru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    brew-kit i zwiekszenie dawki cukru

    Wiem, że zaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego. Ale mam nastepujace pytanie. Co sie stanie jesli zamiast 1 kg cukru, dodam np. 1,5 kg cukru ? Czy wzrosnie moc piwa (%) ? Czy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ? Czy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ? Pierwsza warka się klaruje i myślę nad kolejną (chyba jeszcze z brew-kita).
    Pozdrawiam
    dj
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Gdy dodasz więcej cukru będziesz miał więcej alkoholu i bardziej "bimbrowy" posmak piwa.

    Comment

    • may
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1508

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
      Gdy dodasz więcej cukru będziesz miał więcej alkoholu i bardziej "bimbrowy" posmak piwa.
      Z tym "bimbrowym" posmakiem to lekka przesada. Oczywiście dodając do gotowca ekstrakt słodowy zyskujesz na treści, a 1,5 kg cukru wcale piwa nie psuje!

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Faktem jest, że pół kilo cukru więcej niczego po za alkoholem nie wniesie.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Polecam wyliczyć odpowiednią wielkość ekstraktu początkowego i wody z tych obliczeń i nie zawracać sobie głowy cukrem.
          Last edited by e-prezes; 2005-12-06, 15:46.

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
            Z tym "bimbrowym" posmakiem to lekka przesada. Oczywiście dodając do gotowca ekstrakt słodowy zyskujesz na treści, a 1,5 kg cukru wcale piwa nie psuje!
            Chciałym jednak spróbować, jak piwo będzie smakować z cukrem. Zamiast ekstraktu słodowego dodam więc 1kg cukru, ale za to zmniejsze objętość całkowitą z 20L do 17L. W ten sposób piwko jak już wiem, też zyska na %. Dzięki wszystkim za poradę.
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • may
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.01
              • 1508

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
              Chciałym jednak spróbować, jak piwo będzie smakować z cukrem. Zamiast ekstraktu słodowego dodam więc 1kg cukru, ale za to zmniejsze objętość całkowitą z 20L do 17L. W ten sposób piwko jak już wiem, też zyska na %. Dzięki wszystkim za poradę.

              Na tym m.in. polega piwowarstwo domowe - nie zamykać się w sztywne ramy, a śmiało doświadczać.

              Comment

              • WES
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 111

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                zaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego.
                Dobre zalecenie.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                Czy wzrosnie moc piwa (%) ?
                Wzrośnie.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                Czy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ?
                Można. Dając mniejszą ilość wody zwiększasz moc i poprawiasz wartość piwa (większa zawartość ekstraktu).

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                Czy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ?
                Możesz. W tym jest cały urok, że możesz dowolnie eksperymentować.
                -
                Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Te "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.

                  Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.

                  Moja rada:
                  daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.

                  Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Te "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.

                    Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.

                    Moja rada:
                    daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.

                    Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...
                    Ostatecznie, zdecydowałem się jednak na Prawdziwego Lagera z Browamatora. Koniec więc z Brew-kitami
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • Robkar95
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 50

                      #11
                      A co myślicie o dodaniu do Brew-kita surowców nie słodowanych np. płatków

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
                        A co myślicie o dodaniu do Brew-kita surowców nie słodowanych np. płatków
                        Myślimy że to pomysł fatalny. Brewkit jest już przecież zatarty, nie ma w nim enzymów które mogłyby rozłożyć skrobię zawartą w surowcach niesłodowanych.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
                          A co myślicie o dodaniu do Brew-kita surowców nie słodowanych np. płatków
                          Płatków czego? Lotosu? To będziesz sobie mógł nad nimi podumać.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X