Wiem, że zaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego. Ale mam nastepujace pytanie. Co sie stanie jesli zamiast 1 kg cukru, dodam np. 1,5 kg cukru ? Czy wzrosnie moc piwa (%) ? Czy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ? Czy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ? Pierwsza warka się klaruje i myślę nad kolejną (chyba jeszcze z brew-kita).
brew-kit i zwiekszenie dawki cukru
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Gdy dodasz więcej cukru będziesz miał więcej alkoholu i bardziej "bimbrowy" posmak piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mayZ tym "bimbrowym" posmakiem to lekka przesada. Oczywiście dodając do gotowca ekstrakt słodowy zyskujesz na treści, a 1,5 kg cukru wcale piwa nie psuje!Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiChciałym jednak spróbować, jak piwo będzie smakować z cukrem. Zamiast ekstraktu słodowego dodam więc 1kg cukru, ale za to zmniejsze objętość całkowitą z 20L do 17L. W ten sposób piwko jak już wiem, też zyska na %. Dzięki wszystkim za poradę.
Na tym m.in. polega piwowarstwo domowe - nie zamykać się w sztywne ramy, a śmiało doświadczać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskizaleca się do brew-kita zamiast 1 kg cukru, dodac 1,25 (1,8) ekstraktu slodowego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy wzrosnie moc piwa (%) ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy moc piwa nalezy regulowac rozbiac brew-kita z mniejsza/wieksza iloscia wody ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCzy moge dodac do puszki brew-kita 1,25 ekstraktu slodowego i 0,5 kg cukru ?-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Te "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.
Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.
Moja rada:
daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.
Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTe "drzwi" w postaci dodawania cukru do brewkitów już dawno zostały otwarte. Tymczasem kolejni desperaci próbują je wyważać. Nie musisz być kolejnym z nich.
Jeśli brewkit ten nie jest jakimś piwem klasztornym, gdzie określony dodatek cukru jest wskazany, to daruj sobie takie "eksperymenty", bo - wierz mi - ktoś już je wielokrotnie przeprowadził.
Moja rada:
daj sobie spokój z cukrem - szkoda tego surowca, tak samo jak szkoda psuć nim brewkita.
Wypełnij PROFIL, bo nawet nie wiadomo skąd jesteś. A może mieszkasz po drugiej stronie ulicy, to podskoczę o tym pogadać...Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment