Czy są sprawdzone dodatki które lepiej komponują się z piwami typu ale, a nie pasują do lagerów i odwrotnie, np. miód, płatki, zioła itp?
Eksperymenty - ale czy lager ?
Collapse
X
-
Na mój gust, miód do ale'a niespecjalnie pasuje - prędzej już do lagera. A najlepiej do piw klasztornych czy ciemnych. Płatki może trochę prędzej. "Zioła" to określenie dość pojemne...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaEj, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
Przecież to pychotka!Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
No i słusznie się nie czepiasz, bo napisałem, że "prędzej"...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaNo, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....
Comment
-
-
Do lagera według mnie mniej się nadają dodatki. W dolnej fermentacji raczej eksperymentowałbym z ciekawymi słodami.
Natomiast w dziedzinie górnej fermentacji najwdzięczniejszym polem do popisu są rozmaite piwa belgijskie. Do piw robionych na drożdżach klasztornych lub witbierowych możesz sypać przyprawy, skórki cytrusów, miód, owoce suszone i jeszcze sporo innych rzeczy
Comment
-
Comment