Czy są sprawdzone dodatki które lepiej komponują się z piwami typu ale, a nie pasują do lagerów i odwrotnie, np. miód, płatki, zioła itp?
Eksperymenty - ale czy lager ?
Collapse
X
-
Na mój gust, miód do ale'a niespecjalnie pasuje - prędzej już do lagera. A najlepiej do piw klasztornych czy ciemnych. Płatki może trochę prędzej. "Zioła" to określenie dość pojemne...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaEj, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
Przecież to pychotka!; generalnie - do klasycznego ale'a - nie pasuje...
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
No i słusznie się nie czepiasz, bo napisałem, że "prędzej"...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaNo, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....Comment
-
Potwierdzam - górna fermentacja + miód, w moim przypadku spadziowy - bardzo dobry efekt
Dodatkowo miód spadziowy mocno przyciemnił całą brzeczkęNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Do lagera według mnie mniej się nadają dodatki. W dolnej fermentacji raczej eksperymentowałbym z ciekawymi słodami.
Natomiast w dziedzinie górnej fermentacji najwdzięczniejszym polem do popisu są rozmaite piwa belgijskie. Do piw robionych na drożdżach klasztornych lub witbierowych możesz sypać przyprawy, skórki cytrusów, miód, owoce suszone i jeszcze sporo innych rzeczyComment
Related Topics
Collapse
-
Hazy IPA z alko 4.2%
Chmiele: Citra, Mosaic, Amarillo.
Piana - sporo na początku potem długim czasie obwódka
Lacing - trochę było
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy
Aromat - cytrusy, zioła, Mosaic dość przyjemnie.
Smak...-
Channel: Norwegia
2024-12-12, 19:27 -
-
Ekstrakt 12.5*, alko 5.4%
Chmiele: Chinook, Citra, Falconer's Flight, Centennial, Amarillo
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka (częściowo puchata).
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i coś ziołowego....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-10-30, 16:03 -
-
Hazy Pale Ale z alko 3.4%
Chmiele: Citra, Azacca.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka w końcu obwódka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - na lekko, cytrusy i zioła. Pomarańcze...-
Channel: Irlandia Północna
2024-03-10, 23:36 -
-
Kolaboracja z rosyjskim Brewlokiem.
Ekstrakt NN., alk. 9,6 %.
Skład (z etykiety i translatora): woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, miód, chmiel, gałęzie jałowca, drożdże.
Zapach. Słód, toffi, kajmak, miód. Trochę wanilii. Takiej jakby z...-
Channel: Łotwa
2019-06-04, 21:40 -
-
Całkiem spory browar rzemieślniczy w Uppsali.
Pils. 5,0% alk. Na stronie wspominają o chrupkim chlebie, miodzie, cytrusie i ananasach w smaku. Na opakowaniu dla polskiego importera już tylko cytrusy i lekki miód. Chrupki chleb nie cieszy się zainteresowaniem nad Wisłą
...-
Channel: Szwecja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment