Eksperymenty - ale czy lager ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kmusial
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 37

    Eksperymenty - ale czy lager ?

    Czy są sprawdzone dodatki które lepiej komponują się z piwami typu ale, a nie pasują do lagerów i odwrotnie, np. miód, płatki, zioła itp?
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Na mój gust, miód do ale'a niespecjalnie pasuje - prędzej już do lagera. A najlepiej do piw klasztornych czy ciemnych. Płatki może trochę prędzej. "Zioła" to określenie dość pojemne...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Ej, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
      Przecież to pychotka!
      Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-12-07, 20:04.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
        Ej, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
        Przecież to pychotka!
        No dobra - ale to wyjątek ; generalnie - do klasycznego ale'a - nie pasuje...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Lager z miodem też nie jest jakoś specjalnie popularny..., ale dobrze, już się nie czepiam

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            No i słusznie się nie czepiasz, bo napisałem, że "prędzej"...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #7
              No, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                No, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....
                Takie doświadczenia ma równiez Jerzy i pare innych osób. Pasuje jak najbardziej
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • strzelczyk76
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.11
                  • 823

                  #9
                  Potwierdzam - górna fermentacja + miód, w moim przypadku spadziowy - bardzo dobry efekt
                  Dodatkowo miód spadziowy mocno przyciemnił całą brzeczkę
                  NORMALNOŚĆ



                  Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                  Comment

                  • kmusial
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 37

                    #10
                    No to już wiem że do piwa górnej fermentacji pasuje miód, a co się najlepiej sprawdza jako dodatek do lagera?

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Do lagera też miód przecież o to właśnie chodzi! O eksperymenta

                      Comment

                      • endrio
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.10
                        • 222

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        Do lagera też miód przecież o to właśnie chodzi! O eksperymenta

                        Ale też o naukę na cudzych doświadczeniach (błędach)

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Do lagera według mnie mniej się nadają dodatki. W dolnej fermentacji raczej eksperymentowałbym z ciekawymi słodami.
                          Natomiast w dziedzinie górnej fermentacji najwdzięczniejszym polem do popisu są rozmaite piwa belgijskie. Do piw robionych na drożdżach klasztornych lub witbierowych możesz sypać przyprawy, skórki cytrusów, miód, owoce suszone i jeszcze sporo innych rzeczy

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X