Zaczynam od stycznia przygode z warzeniem. Zwracam sie z prosba do doswiadczonych forumowiczow, aby podzielili sie swoja wiedza na temat przygotowywania etykiet do wlasnych wyrobow. Wszelkie techniczne uwagi bardzo milo widziane.
Jak wykonac wlasne etykiety
Collapse
X
-
Był już jakiś wątek na ten temat; o ile mnie pamięć nie myli - odnośnie softłeru... Z etykietami jest jak z samym piwem domowym - liczy się pomysł i własnoręczne wykonanie; nie ma reguł i norm...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyBył już jakiś wątek na ten temat; o ile mnie pamięć nie myli - odnośnie softłeru... Z etykietami jest jak z samym piwem domowym - liczy się pomysł i własnoręczne wykonanie; nie ma reguł i norm...
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
ART dzieki za linki do interesujacych dyskusji.
Zapoznalem sie z radami, jednak ciagle nurtuje
mnie jeden problem: mam to szczescie, iz mieszkam
w dzielnicy Poznania, ktora slawna byla z powodu
istniejacego tu browaru (Browar Kobylepole).
Tworzac wlasny mikrobrowar chcialbym nawiazac
do tradycji zamknietego w latach siedemdziesiatych
browaru.
Wykonujac wlasne etykiety zastanawiam sie czy
prawnie i "etycznie" stosowne byloby zamieszczenie
na nich logo Browaru KObylepole?
Comment
-
-
Według mnie nie byłoby to prawne, bo nie masz jakichkolwiek praw do znaków towarowych tego browaru. Etyczne też nie bardzo, bo wprawdzie na malutką skalę, ale wykorzystywałbyś wizerunek browaru do własnych celów.
Możesz to oczywiście zrobić i (raczej) nikt nie będzie Cię z tego powodu ścigał, ale nie będzie to zbyt w porządku. Lepiej pomyśl o własnej stylistyce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseWedług mnie nie byłoby to prawne...
Owszem - wątpliwe, żeby ktoś Ciebie ścigał za to. Jednak tak jak Twilight napisał - także nie uważam, żeby było to etyczne. W końcu jest to czyjaś robota... No chyba, że dotrzesz do osoby i patrz powyżej...Last edited by procent; 2005-12-09, 11:11.
Comment
-
-
Niekoniecznie autor musi mieć prawa do logo - odsprzedał je najprawdopodobniej właścicielowi browaru i to on ma prawo nim dysponować.
Jakiekolwiek wykorzystanie tego logo bez zgody osoby posiadającej do niego prawa będzie conajmniej nieetyczne (bo oczywiście można się kłócić, czy wykorzystanie logo do celów niejko domowych może być bezprawne)
Comment
-
-
Dzieki za wypowiedzenie sie w tej kwestii. Po zasiegnieciu Waszej opini nie pozostaje mi
nic innego jak odstapienie od tego, jak sie okazuje raczej nie fortunnego pomyslu.
Niemniej jednak moje intencje byly dobre. Browar w Kobylempolu pomalutku z roku na rok popada w ruine i na dzien dzisiejszy nic nie zapowiada, aby poprzez sensowne wykorzystanie tego obiektu (nie mowie tu o warzeniu piwa) odwrocic ta tendencje.
Pamiec o tym miejscu tez niestety zanika, zrobilem mala sonde i ku mojemu zdziwieniu
wiekszosc mlodszych mieszkancow dzielnicy Kobylepole nie wie jakie bylo przeznaczenie
ruiny stojacej na ulicy Majakowskiego. Wracajac do sedna: w pewnym momencie pomyslalem, iz nawiazujac do symboliki browaru, uda mi sie zwrocic uwage paru osob na historie tego miejsca.
Comment
-
-
Mam inną propozycję. Fotografuj te zabudowania póki jeszcze jest co. Powstały materiał będzie jak najbardziej Twoją własnością i właśnie on powinien ciekawie wyjsć na etykietach. Jeśli chcesz zobaczyć jak to może wyglądać, to poszukaj tu na forum etykiet Browaru Fortecznego.
W ten sposób przekażesz pamieć o browarze.
Comment
-
-
Może nadawaj swoim warkom nazwy ku chwale tego browaru i zamieszczaj na etykietach. Możesz też robić zdjęcia tego co jeszcze zostało po browarze i także wkomponowywać w kolejne etykiety. To byłoby raczej zgodne z prawem i sumieniem oraz z pożytkiem dla potomnych
PS. TA mnie ubiegł - podobne pomysły mamyLast edited by JAckson; 2005-12-09, 13:41.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAcksonMoże nadawaj swoim warkom nazwy ku chwale tego browaru i zamieszczaj na etykietach.
Comment
-
Comment