Jaka woda?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sabatius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.12
    • 21

    #1

    Jaka woda?

    Witam

    Mam zamiar zrobić swoje pierwsze jasne pełne z brew kita. Mam
    pytanie do doświadczonych kolegów.
    Jakiej wody używać? Czy może być z kranu? Przegotowana? Czy
    też mineralna?

    Pozdrawiam
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    radzę korzystać z zasobów forum - tutaj jest to opisane nie raz. no i uzupełnij profil!

    Comment

    • sabatius
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.12
      • 21

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      radzę korzystać z zasobów forum - tutaj jest to opisane nie raz. no i uzupełnij profil!
      Przeglądałem zasoby - pewnie nie dokładnie. Liczyłem na szybką odpowiedź.

      Comment

      • cyborg_marcel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 3467

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
        Przeglądałem zasoby - pewnie nie dokładnie. Liczyłem na szybką odpowiedź.
        Sabatiusie> kiedy poczytasz Forum, zobaczysz, że Forumowicze mają różne preferencje i opinie co do wody. Ale w jednym sie wszyscy zgadzamy - lubimy wiedzieć choć troszeczkę, z kim rozmawiamy, a lekko nas irytują osoby, które przychodzą bez przedstawienia się i (zamiast poświęcić 10 minut na uzupełnienie profilu i zabawę wyszukiwarką) chcą, żebyśmy my im wszystko od razu powiedzieli/napisali.
        Pozdr.
        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          Ja kupuję mineralkę 5l. w Geantcie (Żancie). Koszt 1,45 zł za 5 litrów. Chyba nie majątek, a przydaje się też do ustalania finalnego Blg. Dolewasz bez gotowania.
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • sabatius
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.12
            • 21

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
            Ja kupuję mineralkę 5l. w Geantcie (Żancie). Koszt 1,45 zł za 5 litrów. Chyba nie majątek, a przydaje się też do ustalania finalnego Blg. Dolewasz bez gotowania.
            W jaki sposób się przydaje do ustalenia finalnego BLG?? Nie bardzo rozumiem...

            Comment

            • sabatius
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.12
              • 21

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
              Sabatiusie> kiedy poczytasz Forum, zobaczysz, że Forumowicze mają różne preferencje i opinie co do wody. Ale w jednym sie wszyscy zgadzamy - lubimy wiedzieć choć troszeczkę, z kim rozmawiamy, a lekko nas irytują osoby, które przychodzą bez przedstawienia się i (zamiast poświęcić 10 minut na uzupełnienie profilu i zabawę wyszukiwarką) chcą, żebyśmy my im wszystko od razu powiedzieli/napisali.
              Pozdr.
              Cyborgu> odwiedzajac różne fora nie spotkałem się z tak wielką potrzebą poznania osoby , która prosi o pomoc. Piszę te pytania z pracy, wiec za wiele czasu na uzupełnianie profilu nie mam. Zrobię to w wolnej chwili, tak aby zainteresowani moją osobą mogli zaspokoić ciekawość. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

              Pozdrawiam

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

                #8
                trzy minuty wyszukiwania i masz trzy wątki:
                jeden, drugi i trzeci
                tak trudno???
                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-12-16, 13:36.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
                  Piszę te pytania z pracy, wiec za wiele czasu na uzupełnianie profilu nie mam. (...)
                  Tak się dziwnie składa, że wiele osób na tym forum jest obecnie w pracy. Podejżewam, że z takim podejściem za wiele się nie dowiesz od innych.

                  Ja stosuję wodę kupowaną w butelkach 5dm3 lub pobieram z jakiś ciekawych ujęć (też w butelki 5dm3 ) NIektórzy leją kranówkę i też nie narzekają, piwa wychodzą dobre. Moje podejście jest takie - skoro do herbaty nie używam wody z kranu to tym bedziej i do własnego piwa.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • sabatius
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.12
                    • 21

                    #10
                    [QUOTE=JAckson]Tak się dziwnie składa, że wiele osób na tym forum jest obecnie w pracy. Podejżewam, że z takim podejściem za wiele się nie dowiesz od innych.

                    Przyznajmy, że praca pracy nie równa... jeden ma czasu więcej inny mniej

                    Comment

                    • Browarzyciel
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.08
                      • 357

                      #11
                      Przy warzeniu z brew kita, trafienie w planowane blg jest stosunkowo łatwe. Przy zacieraniu, Twoja efektywność zacierania, czyli uzyskanie odpowiedniej ilości cukru w cukrze może się trochę wachać. Finalne blg w brzeczce można troszkę skorygować, przez dodanie czystej wody. Zapewne byłoby lepiej tego nie robić, ale jak trzeba, to trzeba.
                      BROWARZYCIEL
                      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                      eventy dla firm

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Ja używam wody ze studni z mojego podwórka, która ma 12 metrów głęgokości Na razie robię jednak tak kiepskie piwa, że woda nie ma żadnego dla nich znaczenia

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • zbysia
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.09
                          • 907

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Ja używam wody ze studni z mojego podwórka, która ma 12 metrów głęgokości Na razie robię jednak tak kiepskie piwa, że woda nie ma żadnego dla nich znaczenia
                          A czy badałeś jakoś tę wodę? Np. w sanepid-zie? Bo też mam - coś koło 11 metrów i duże opory przed tą wodą - sąsiedzi mogą mieć otwarte szamba
                          fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                            A czy badałeś jakoś tę wodę? Np. w sanepid-zie? Bo też mam - coś koło 11 metrów i duże opory przed tą wodą - sąsiedzi mogą mieć otwarte szamba
                            Woda jest badana co roku na wiosnę (jedyny plus płacenia podatku od studni w moim kochanym mieście - robią to za darmo) i ma znakomite wyniki. Można nawet pić surową choć jest trochę twarda ale bez chorobotwórchych drobnoustrojów. Nie nadaje się tylko dla noworodków ze względu na wystepowanie niektórych azotanów ale tych nieszkodliwych dla zdrowia.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                              Ja kupuję mineralkę 5l. w Geantcie (Żancie). Koszt 1,45 zł za 5 litrów. Chyba nie majątek, a przydaje się też do ustalania finalnego Blg. Dolewasz bez gotowania.
                              Z jakiego kranu ta woda za taką cenę? Ale tylko pozazdrościć, że glony ci w butelce nie wyrosły tak jak mi ostatnio
                              Jednak ja bym nie ryzykowała do brzeczki nastawnej do wyrównania blg dodawać bez przegotowania. Chociażby ze względu na twardość i potrzebę wytrącenia ewentualnych związków.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                darekd
                                "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                15% ekstr., 6,3% alk.

                                Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                2024-02-25, 00:38
                              • dadek
                                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                dadek
                                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                2023-12-05, 00:56
                              • dadek
                                Darmstadt, Goebelstraße 7, Braustüb'l - Darmstädter Privatbrauerei
                                dadek
                                Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
                                Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...
                                2022-10-23, 23:43
                              • legart
                                Krynica, Piwnaja Karta American Pale Ale
                                legart
                                Mocno zmineralizowana woda mineralna . Tj. Zapach metaliczny, mineralny, lekko siarkowy - sugeruje że jakiś chmiel został użyty aczkolwiek raczej nie amerykański. W smaku to samo plus lekki kwasek i całkiem spora goryczka ale niezbyt przyjemna (metaliczna i mineralna). Kolor ciemno złoty,...
                                2019-09-08, 14:21
                              • ziomalisz
                                pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                                ziomalisz
                                od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                                2018-05-28, 09:32
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...