Brak piany po rehydratacji drożdży [było: Brak fermentacji?]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sabatius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.12
    • 21

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    a ile stopni miała ta "ciepła "woda,może je "zagotowałeś"
    gorąca nie była. chłodziłem ją specjalnie przy otwartym oknie. po dotknieciu ręką wyczuwałem, że była ciepła. gorąca nie ;P

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Twoje pytania nie są banalne, tylko po prostu głupie, na poziomie uczniaka szkoły podstawowej, a nie branch managera - już w podstawówce na biologii uczą, co to są drożdże i jak działają. O niskim poziomie twojej wiedzy świadczy ta wypowiedź:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
      gorąca nie była. chłodziłem ją specjalnie przy otwartym oknie. po dotknieciu ręką wyczuwałem, że była ciepła. gorąca nie ;P
      . TO oznacza, że woda miała w granicach 30 - 35 C, czyli w zasadzie była śmiertelna dla drożdzy. Poza t ym już od XVIII w. do mierzenia temperatury używa się termometru, a nie dotknięcia dłonią.

      Ale nie to mnie wkurzyło, bo twoja ignorancja jest jedynie twoją sprawą, ale fakt, że nie zadałeś sobie trudu, aby poszukać tego na forum, chociażby przy pomocy wyszukiwarki.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23980

        #18
        te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • sabatius
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.12
          • 21

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Twoje pytania nie są banalne, tylko po prostu głupie (...)
          (sic!)

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Ale nie to mnie wkurzyło, bo twoja ignorancja jest jedynie twoją sprawą, ale fakt, że nie zadałeś sobie trudu, aby poszukać tego na forum, chociażby przy pomocy wyszukiwarki.
          ...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych. Osób "wielkiej wiedzy", które zamiast pomóc, marnują czas i nerwy swoje i innych - z jakiego powodu nie wnikam. Na szczeście nie jest takich osób zbyt wiele (ukłon w stronę ludzi dobrej woli, którzy z checią pomogą zagubionym).
          Tak nie mam zbyt wielkiej wiedzy z zakresu biologii (nie można wiedzieć wszystkiego-prawda?), może nie uważałem akurat na tej lekcji biologii, a może to było dla mnie zbyt dawno i gdzieś ta wiedza uleciała.
          Panie Krzysiu ja nie kwestionuję poziomu Pana wiedzy - nic o nim nie wiem. O głupocie też nie mogę nic powiedzieć - i nie chce - bo po co? Nie zarzucam głupoty i nie określam jak dużą ignorancją może się Pan wykazać. Dajmy sobie, więc spokój z tymi złośliwościami.
          Pozdrawiam

          Comment

          • sabatius
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.12
            • 21

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
            Po 44 godzina ch moja warka wygląda jak na załączonym obrazku...
            Nic z tego nie bedzię?
            Attached Files

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23980

              #21
              nie napisałes czy drożdże dodałeś do brzeczki czy dalej stoją w kubku
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #22
                Raczej nic.
                Proponuję szybko poszukać kogoś z Lublina lub okolic kto posiada drożdże i mógłby je odsprzedać lub pożyczyć.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • sabatius
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.12
                  • 21

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  nie napisałes czy drożdże dodałeś do brzeczki czy dalej stoją w kubku
                  hehe oczywiście, że dodałem je do fermentora, po tym jak brzeczka wystygła.

                  Comment

                  • sabatius
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.12
                    • 21

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                    Raczej nic.
                    Proponuję szybko poszukać kogoś z Lublina lub okolic kto posiada drożdże i mógłby je odsprzedać lub pożyczyć.
                    Taka mi przyszła myśl. Tylko nie bijcie. Mam w lodówce piwo przenne - jak wiemy na jego dnie tworzy sie osad z drożdży. Może by tak to co na dnie potraktować cukrem? Czy coś z tego będzie? Wiem nie znam sie...

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #25
                      Raczej nic z tego nie będzie.

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #26
                        Istnieją szanse namnożenia drożdży z jednej butelki piwa pszenicznego, jednak ten proces potrwa minimum kilka dni, a bezpiecznie licząc - tydzień. Inaczej nie uda Ci się namnożyć takiej ilości komórek drożdżowych, które poradzą sobie z 20 litrami brzeczki.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • PaPe
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.03
                          • 176

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
                          Taka mi przyszła myśl. Tylko nie bijcie. Mam w lodówce piwo przenne - jak wiemy na jego dnie tworzy sie osad z drożdży. Może by tak to co na dnie potraktować cukrem? Czy coś z tego będzie? Wiem nie znam sie...
                          Jeśli piwo przenne to ok, bo zawiera rzywe drorzdrze. Jeśli jednak pszenne to będzie trudniej, jak napisali koledzy .

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
                            ...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych.
                            Wyszukiwarka nikogo nie poniża, tak samo artykuły

                            Comment

                            • sabatius
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2005.12
                              • 21

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                              Wyszukiwarka nikogo nie poniża, tak samo artykuły
                              Nie wyszukiwarka i nie artykuły - tylko niektóre osoby.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                te 30-35 *C są o dziwo zalecaną temperaturą wody do której mamy wsypać suche drożdże w celu ich uwodnienia. ale taka temp. jest raczej odbierana jeszcze jako w miarę chłodna - przynajmniej przeze mnie
                                Dokładnie, zatem jeśli Sabatius odczuwał ciepło, temperatura zapewne była wyższa i drożdże padły.

                                Jeśli dziś nie załatwisz sobie nowych drożdży to raczej zapomnij o tej warce I tak już długo wytrzymała bez fermentacji.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X