Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Brak piany po rehydratacji drożdży [było: Brak fermentacji?]
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia... raczej zapomnij o tej warce...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatiusNie wyszukiwarka i nie artykuły - tylko niektóre osoby.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcChyba, że uważasz założenie tematu za zadanie sobie trudu szukania na forum odpowiedzi na swoje pytania .
" Wylecz swoje kompleksy – na forum
Z zaciekawieniem czytam artykuły sprzed kilku lat, kiedy to odkrywano podstawy domowego piwowarstwa. Ze smutkiem jednak stwierdzam, że dzisiaj zadawane podobne pytania spotykają się z krytyką, a nawet agresją wobec młodych niedoświadczonych piwowarów, których odsyła się do zapisków historycznych na forum, oskarżając przy tym o lenistwo, głupotę, etc. Nie chodzi o to, że zapomniał wół jak cielęciem był, ale o to, że forum jest dla wszystkich: tych doświadczonych i tych co dopiero zaczynają, tych leniwych i tych co pozjadali wszystkie rozumy. Jest kilka powodów, dla których wszyscy powinni lekko wyluzować:
1. Wyszukiwarka nie jest doskonałym narzędziem, sorry.
2. Rozmowy na wybrane tematy były/są prowadzone w kilku-kilkudziesięciu miejscach.
3. Wnioski z takich rozmów mogą być mylące lub wprowadzać w błąd.
4. Forum, to nie tylko kompendium wiedzy (czasem wątpliwej), ale miejsce, żeby pogadać, poznać ludzi.
5. Jak włączyć się do dyskusji, która zakończyła się 2 lata temu, a jej uczestnicy prawdopodobnie nie prenumerują już jej? Albo w ogóle nie ma ich na forum.
Mam generalnie radę dla wszystkich „ekspertów”. Wiedza to nie wszystko, trzeba umieć ją przekazać, a wówczas zyska się szacunek młodszych kolegów. Rada dla osób rozpoczynających: czasem warto poczytać ciekawe dyskusje sprzed lat i choć może nie uzyskacie odpowiedzi w ciągu godziny lub dnia na nurtujące Was pytanie, to może odkryjecie, że są inne problemy i aspekty warzenia piwa i rozszerzycie sobie horyzonty w temacie naszego hobby.
I jeszcze jedno: z podziwem patrzę na tych, którym nie chce się odpowiedzieć na proste pytanie, a poświęcają tyle czasu i energii, żeby zbesztać pytającego, (ale to chyba typowe, bo krajowe)."
Zimne Hefe Weizen dla tego Pana
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatiusCzytaj za zrozumieniem. "Założenie tematu" nie było "trudem szukania" jak to określiłeś. Trudem były poszukiwania na forum gdzie natknąłem sie na jałowe dyskusje. Takie jak ta teraz.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych.
Temu Panu prosze nie podawać juz więcej jagodzianki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius[...]
I jeszcze jedno: z podziwem patrzę na tych, którym nie chce się odpowiedzieć na proste pytanie, a poświęcają tyle czasu i energii, żeby zbesztać pytającego, (ale to chyba typowe, bo krajowe)."
Zimne Hefe Weizen dla tego Pana
Jednak druga strona medalu jest taka, że wielu początkujących jest zwyczajnie potwornie leniwych, żeby nie powiedzieć - wygodnickich. Oni własnie, zamiast wnikliwie postudiować temat do którego się zabierają (a materiałów na te tematy jest naprawdę ogrom) wolą sobie, bez głębszego zastanowienia, puścić na forum pytanie - i mieć problem z głowy, kompletnie nie szanując czasu innych. Mam wrażenie, że Ty właśnie należysz do tych ostatnich.
Ja tam nie chcę się tu mądrzyć, ale zanim zacząłem warzyć pierwszą warkę przygotowywałem się do tego mentalnie i merytorycznie przez ok. 3 misięcy. Można więc powiedzieć, że nic mnie nie powinno wtedy zaskoczyć. Oczywiście nie było do końca tak pięknie (np. nie przez godzinę się mocowałem z zatrzaśniętym plastikowym fermentorem), jednak w 99% poradziłem sobie sam i wiem, że każdy średnio inteligentny osobnik jest w stanie to zrobić.
Wiadomo, że czasem zdarzają się przypadki nietypowe, nigdzie nie opisane, albo opisane skąpo, jednak z upływem czasu - takie przypadki są coraz rzadsze.
Dlatego, jako konkluzję - proponuję z jednej strony włożyć trochę więcej serca w to co robimy i do bólu wycisnąć dostępne materiały, zanim zaczniemy bezmyślnie zawracać głowę innym nieznajomością abecadła piwowarstwa, a z drugiej - niektórym z bardziej doświadczonych piwowarów chyba przydało by się nieco więcej cierpliwości i wstrzemięźliwości, tak potrzebnej w tym zawodzie Myślę, że lepiej jest wsadzić sobie drewniany kołek między zęby i wytrwać w milczeniu niż rozsiewać nieprzyjemne dla otoczenia emocje i zrażać nowicjuszy swoim kąsaniem.
Pozdrawiam
MarekMarek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcMoże sam zaczniesz czytać ze zrozumieniem to co piszesz, więc jescze raz Cię zacytuję
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
...a może zadając sobie trud poszukiwania na forum utknąłem na czytaniu bezsensownych wypowiedzi, osób które chcą ośmieszyć, zawstydzić lub też poniżyć innych.
Zadałeś sobie wiele trudu, i czytajac te setki dyskusji(własnego tematu jeszcze nie zakładałeś) i tam nagle posty ożyły i zaczęły Cię ośmieszać, albo ktoś zamieścił już posta który miałby Cię obrazić, mimo iż nikt nie wiedział kiedy się pojawisz na forum.
Chociaż i tak moja pierwsza warka popłynie do morza
Comment
-
-
Wiesz co mniejsza o to, nie mam już głowy do przepychanek słownych.
Mam za to wesołą wiadomość ( dla siebie na pewno )
Otworzyłem właśnie fermentor z zamiarem umycia go i przygotowania do nowej
warki a tu piana!!! Jak na załączonym zdjęciu
Nie wiem czy jest taka jak powinna byc - wolę już nie pytać
Bedzie z tego coś prawda??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Comment
-
-
No to Ci się udało Ale strrrrasznie długo te drożdże startowały. U mnie rekord to 36 godzin, a zazwyczaj starują po 12, góra 24. Dziś zastartowały mi drożdżyki po 6 godzinach
Comment
-
Comment