Brak piany po rehydratacji drożdży [było: Brak fermentacji?]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
    Nie wiem czy jest taka jak powinna byc - wolę już nie pytać
    Bedzie z tego coś prawda??
    Jest taka jak powinna być i masz spore szanse żeby wyszło Ci piwo
    I jeszcze drobna rada, zanim odezwą się jakieś forumowe marudy: używaj polskich znaków. Taki tu panuje zwyczaj, a poza tym ułatwia to działanie wyszukiwarki.

Edit: komentarz o pianie cokolwiek spóźniony, ale nie zauważyłem że jest już rozpoczęta następna strona wątku...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-12-19, 23:41.

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sabatius
      O właśnie czegoś takiego szukałem.
      ...od trzech dni, a to 15min roboty

Poczytaj, szczególnie artykuły.

Chyba przydał by się teraz temat o Twoim warzeniu.

Życzę powodzenia w dalszym warzeniu
      Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2005-12-19, 23:54.

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
        Jest w tym dużo racji. Prawdą jest też to, że czytając posty Krzysia, odnosi się wrażenie, że: 1) czlowiek ten ma ogromną ilość wolnego czasu
        Nie tak - po prostu jestem doskonale zorganizowany. Wyobraź sobie, że oprócz wypisywania głupot na forum jeżdzę zimą na łyżwach, latem na rowerze, zbieram etykiety, zwiedzam fortyfikacje i stare kopalnie, przetrawiam historię Świdnicy ze szczególnym uwzględnieniem osiemnastowiecznych fortyfikacji, jeżdżę na konferencje naukowe historyczne, śmigam po okolicznych górach, odwalam czyny społeczne, robię jedyną w Polsce giełdę kolekcjonerską za własne pieniadze, a oprócz tego kieruję firmą, która zatrudnia sześćdziesieciu pracowników.

2) sprawia on wrażenie osobowości, mówiąc delikatnie, szorstkiej, o raczej niskiej zawartości poczucia humoru.
        To stwierdzenie mnie bardzo ubodło. Odwołam się w tym szczególnym przypadku do Arta i Marusi.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-12-20, 00:29.

Comment

• mwojtaszek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.09
          • 114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          To stwierdzenie mnie bardzo ubodło. Odwołam się w tym szczególnym przypadku do Arta i Marusi.
          Jeśli tak się stało - bardzo przepraszam. Znam Cię tylko z Twoich wypowiedzi na forum, a to może być niewystarczające źródło wiedzy. Z tych wypowiedzi które znam, jawi się obraz człowieka, który rzadko (jeśli w ogóle) pozwala sobie na nieco lżejszy tekst, dla rozluźnienia atmosfery, na przykład
          Ale nie przejmuj się tym co piszę - ja tu w sumie żółtodziobem (jeśli chodzi o staż browar.biz'owy) jestem.

Pozdrówka
          Marek - domowarzyciel namiętny

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Krzysiu się odwołał do mnie, ale niestety, zachowuje się jakby pił ciągle skwaśniałe piwo i to najgorszego sortu (bo kwasiaki też są różne), więc wcale nie dziwię się odczuciom niektórych użytkowników forum.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

2) sprawia on wrażenie osobowości, mówiąc delikatnie, szorstkiej, o raczej niskiej zawartości poczucia humoru.
              Po kilku ostrych jazdach miedzy mną a Krzysiem na tym forum, jedno mogę przyznać: ma zarówno poczucie humoru i jak i wielką wiedzę. Nie ma chyba tylko nieraz cierpliwośći

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• mwojtaszek
                • 2005.09
                • 114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Po kilku ostrych jazdach miedzy mną a Krzysiem na tym forum, jedno mogę przyznać: ma zarówno poczucie humoru i jak i wielką wiedzę. Nie ma chyba tylko nieraz cierpliwośći
                Ja również mam jej mało, dlatego m. in. zająłem się piwowarzeniem domowym, żeby nad tym mankamentem nieco popracować
                Marek - domowarzyciel namiętny

Comment

• Antałek
                  • 2005.12
                  • 164

A mnie się najbardziej w tym dramacie podobał dialog
                  Sabatius:
                  "Po 44 godzinach moja warka wygląda jak na załączonym obrazku...
                  Nic z tego nie bedzię?"
                  Art:
                  "nie napisałes czy drożdże dodałeś do brzeczki czy dalej stoją w kubku"
                  Trochę więcej luzu, Panie i Panowie, bo jesteśmy tu dla przyjemności.
                  A nie całkiem zgodzę się z mwojtaszkiem. Nie jestem leniwy, a wręcz odwrotnie- chyba za bardzo pracowity, bo mam mętlik w głowie od nadmiaru wiedzy i też nie wiedziałbym co począć z brakiem piany, gdybym nie przeczytał kilku ciekawych i ważnych wypowiedzi w tej dyskusji w gąszczu przytyków i brażań. A o swoich problemach napisałem odpisując Browarzycielowi w temacie o leczeniu kompleksów. Pozdrawiam

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                    ... i brażań...
                    Brażanie, jak powszechnie wiadomo, to mieszkańcy Bragi.

Comment

• Antałek
                      • 2005.12
                      • 164

Raz jeden dam się wciągnąć w te "gierki" z własnej winy. Otóż w mojej wypowiedzi, jeden z wyrazów zgubił literkę, a jest to literka "o". Dobrze czytający ludzie wyrazy odbierają jaką "obrazy" i czytają je całościowo, nawet potrafiąc dokonywać korekt w czytanym tekście. Ci, co literują, mają z tym większy kłopot.
                      W moim tekście chodziło mi o słowo - o b r a ż a ń. Wiem, trudno je znaleźć w słowniku, choć to nie neologizm. Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
                      X