Brew -kit

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Brew -kit

    W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Przeczytaj dokładnie opis produktu na BA i będziesz wiedział.

    Comment

    • Robkar95
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 50

      #3
      Tylko że tego produktu już nie ma w BA.

      Comment

      • berdo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.07
        • 100

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
        W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
        Do "jasnego pełnego" należy jeszcze dodać 1,25 ekstraktu słodowego i dopiero wtedy będziesz miał 20 l.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          To trzeba było na ciemne popatrzeć:
          "Dobra rada: w trosce o najwyższą jakość Twojego piwa, do brew-kitu na piwo Ciemne zalecamy dokupienie puszki ekstraktu Browamator Jasny 1, 25 kg.
          Ten dodatkowy ekstrakt zostanie użyty zamiast cukru podczas warzenia."

          Comment

          • Robkar95
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 50

            #6
            Tak tez myślałem, ale że jestem początkujący więc nie za wiele jeszcze wiem i wolę dmuchać na zimne.
            Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
              Tak tez myślałem, ale że jestem początkujący więc nie za wiele jeszcze wiem i wolę dmuchać na zimne.
              Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?
              Pamiętaj żeby do tego zestawu dokupić jeszcze drożdże bo brew-kity z WES nie mają ich w zestawie.
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
                ... Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?
                Pamiętaj, że 85 - 90 % składu przeciętnego piwa stanowi WODA !!!

                Comment

                Przetwarzanie...
                X