W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
Brew -kit
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95W sklepie BA był brew- kit "Jasne pełne" który zawierał 1,8 kg ekstraktu i pozwalał otrzymać ok. 20l piwa, a w sklepie wytwórni ekstraktów słodowych w Wolsztynie jest nachmielony gotowiec w ilości 1,7 kg i straczy na 12 l piwa (wg. producenta). Skąd ta rozbieżność? Może różnią się zawartością "cukru w cukrze" ?
Comment
-
-
To trzeba było na ciemne popatrzeć:
"Dobra rada: w trosce o najwyższą jakość Twojego piwa, do brew-kitu na piwo Ciemne zalecamy dokupienie puszki ekstraktu Browamator Jasny 1, 25 kg.
Ten dodatkowy ekstrakt zostanie użyty zamiast cukru podczas warzenia."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95Tak tez myślałem, ale że jestem początkujący więc nie za wiele jeszcze wiem i wolę dmuchać na zimne.
Więc kupię w wytwórni słodów 1,7 kg gotowca + 1,25 ekstraktu (lub dodam cukru) i będe miał 20 l piwa?
Comment
-
Comment