Z zaciekawieniem czytam artykuły sprzed kilku lat, kiedy to odkrywano podstawy domowego piwowarstwa. Ze smutkiem jednak stwierdzam, że dzisiaj zadawane podobne pytania spotykają się z krytyką, a nawet agresją wobec młodych niedoświadczonych piwowarów, których odsyła się do zapisków historycznych na forum, oskarżając przy tym o lenistwo, głupotę, etc. Nie chodzi o to, że zapomniał wół jak cielęciem był, ale o to, że forum jest dla wszystkich: tych doświadczonych i tych co dopiero zaczynają, tych leniwych i tych co pozjadali wszystkie rozumy. Jest kilka powodów, dla których wszyscy powinni lekko wyluzować:
1. Wyszukiwarka nie jest doskonałym narzędziem, sorry.
2. Rozmowy na wybrane tematy były/są prowadzone w kilku-kilkudziesięciu miejscach.
3. Wnioski z takich rozmów mogą być mylące lub wprowadzać w błąd.
4. Forum, to nie tylko kompendium wiedzy (czasem wątpliwej), ale miejsce, żeby pogadać, poznać ludzi.
5. Jak włączyć się do dyskusji, która zakończyła się 2 lata temu, a jej uczestnicy prawdopodobnie nie prenumerują już jej? Albo w ogóle nie ma ich na forum.
Mam generalnie radę dla wszystkich „ekspertów”. Wiedza to nie wszystko, trzeba umieć ją przekazać, a wówczas zyska się szacunek młodszych kolegów. Rada dla osób rozpoczynających: czasem warto poczytać ciekawe dyskusje sprzed lat i choć może nie uzyskacie odpowiedzi w ciągu godziny lub dnia na nurtujące Was pytanie, to może odkryjecie, że są inne problemy i aspekty warzenia piwa i rozszerzycie sobie horyzonty w temacie naszego hobby.
I jeszcze jedno: z podziwem patrzę na tych, którym nie chce się odpowiedzieć na proste pytanie, a poświęcają tyle czasu i energii, żeby zbesztać pytającego, (ale to chyba typowe, bo krajowe).
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
1. Wyszukiwarka nie jest doskonałym narzędziem, sorry.
2. Rozmowy na wybrane tematy były/są prowadzone w kilku-kilkudziesięciu miejscach.
3. Wnioski z takich rozmów mogą być mylące lub wprowadzać w błąd.
4. Forum, to nie tylko kompendium wiedzy (czasem wątpliwej), ale miejsce, żeby pogadać, poznać ludzi.
5. Jak włączyć się do dyskusji, która zakończyła się 2 lata temu, a jej uczestnicy prawdopodobnie nie prenumerują już jej? Albo w ogóle nie ma ich na forum.
Mam generalnie radę dla wszystkich „ekspertów”. Wiedza to nie wszystko, trzeba umieć ją przekazać, a wówczas zyska się szacunek młodszych kolegów. Rada dla osób rozpoczynających: czasem warto poczytać ciekawe dyskusje sprzed lat i choć może nie uzyskacie odpowiedzi w ciągu godziny lub dnia na nurtujące Was pytanie, to może odkryjecie, że są inne problemy i aspekty warzenia piwa i rozszerzycie sobie horyzonty w temacie naszego hobby.
I jeszcze jedno: z podziwem patrzę na tych, którym nie chce się odpowiedzieć na proste pytanie, a poświęcają tyle czasu i energii, żeby zbesztać pytającego, (ale to chyba typowe, bo krajowe).
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Comment