Czytając kiedyś wszystkie artykuły i większośc forum dowiedziałem się co to jest skala EBC. Teraz chcąc sobie odswieżyć pamięc chciałem to jeszcze raz przeczytać niestety nie mogę tego zaleźć, korzystałem z wyszukiwarki i "na piechotę przeglądałem posty" i nic, chyba cos przegapiłem. Mógły ktos pomóc? Może link?
Skala EBC
Collapse
X
-
Jest to oczywiście również skala barwy jaką piwu nadaje słód. Czym większe EBC tym ciemniejsze piwo. A co do poprzedniej tabelki to pochodzi ona z pliku z ćwiczeniami z gastronomika dotyczącymi piwa Niestety całego tu nie zmieszczę po zajmuje więcej miejsca niż można w poście na załącznik użyćLast edited by Shlangbaum; 2005-12-22, 15:18.
Comment
-
-
No to już nic nie rozumiem. EBC to skala barwy piwa, czy też całokształtu jego walorów jak w tabelce wklejonej przez Shlangbaum?
A czy jest gdzieś jakiś próbnik barw piwa ze skalą? Tak żeby można było sobie prosto sprawdzić barwę piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziNo to już nic nie rozumiem. EBC to skala barwy piwa, czy też całokształtu jego walorów jak w tabelce wklejonej przez Shlangbaum?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziA czy jest gdzieś jakiś próbnik barw piwa ze skalą? Tak żeby można było sobie prosto sprawdzić barwę piwa.
Nadmienię jeszcze, że ostatnio okazało się, że jest pewien problem z przeliczaniem EBC na SRM (które ma być równoważne Lovibond). Otóż teoretycznie obowiązujący jest wzór podany przez darko, tylko że coś tu nie gra. Bo wg tego wzoru słody Weyermanna powinny być ciemniejsze niż są, albo raczej niż Weyermann sam podaje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziNo to już nic nie rozumiem. EBC to skala barwy piwa, czy też całokształtu jego walorów jak w tabelce wklejonej przez Shlangbaum?
A czy jest gdzieś jakiś próbnik barw piwa ze skalą? Tak żeby można było sobie prosto sprawdzić barwę piwa.
Pozdrawiam
Raf.
Comment
-
-
Eeee. Wszystkie 5 zgarnął Browarzyciel- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Nieee, no ja się nie liczę
Raf
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziEeee. Wszystkie 5 zgarnął Browarzyciel
Comment
-
-
Nie przyjaźnisz się z naszą witryną?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment