1. Wymywa resztki skrobi z ziarna, co może powodować trwałe zmętnienie w piwie
2. Może wymyć związki garbnikowe z łuski, które dają niemiłą gorycz.
Na fermentację wpływu raczej nie ma.
Nic dodać, nic ująć.
Shlangi, ja przed filtracją brzeczkę podgrzewam do max. 75 st. C. Do wysładzania stosuję wodę o temp. nie wyższej niż 78 st. C.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Shlangi, jesli chodzi o higienę to, dla jej zachowania, moim zdaniem, nalezałoby całość gorącej brzeczki (ze wszystkich garnków i garnuszków) przelac od razu do fermentora i wtedy schładzać.
A czy wrząca prawie brzeczka nie zaszkodzi plastikowemu fermentatorowi ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
Parę razy przelewałem brzeczkę od razu po chmieleniu i poza tym, że para, która się wydobywała przy przelewaniu do fermentora mało co mi nie poparzyła twarzy, to z fermentorem było wszystko ok.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
Fermentorowi to raczej nie
Czes pisał:
"Fermentory oferowane przez BA są zbudowane z polipropylenu syndiotaktycznego.
Takie tworzywo sztuczne zaczyna mięknąć w temperaturze ok. 130 C."
Czekajcie! To można fermentor 'odkazić' gorącą brzeczką. Kiedyś o tym myślałem, ale jakoś tak nie byłem pewien, czy czasami nie lepiej jest ochłodzić brzeczkę w kadzi warzelnej - ze względu na jakieś tam osady.
Jakieś sugestie?
Marek
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
Comment