Rozcieńczanie brzeczki z ziarna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
    1. Wymywa resztki skrobi z ziarna, co może powodować trwałe zmętnienie w piwie
    2. Może wymyć związki garbnikowe z łuski, które dają niemiłą gorycz.
    Na fermentację wpływu raczej nie ma.
    Nic dodać, nic ująć.

    Shlangi, ja przed filtracją brzeczkę podgrzewam do max. 75 st. C. Do wysładzania stosuję wodę o temp. nie wyższej niż 78 st. C.

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Shlangi, jesli chodzi o higienę to, dla jej zachowania, moim zdaniem, nalezałoby całość gorącej brzeczki (ze wszystkich garnków i garnuszków) przelac od razu do fermentora i wtedy schładzać.
      A czy wrząca prawie brzeczka nie zaszkodzi plastikowemu fermentatorowi ?
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • kolomar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 175

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
        A czy wrząca prawie brzeczka nie zaszkodzi plastikowemu fermentatorowi ?
        Parę razy przelewałem brzeczkę od razu po chmieleniu i poza tym, że para, która się wydobywała przy przelewaniu do fermentora mało co mi nie poparzyła twarzy, to z fermentorem było wszystko ok.
        Warzenie piwa

        Comment

        • a_szypura
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.08
          • 23

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
          A czy wrząca prawie brzeczka nie zaszkodzi plastikowemu fermentatorowi ?
          Fermentorowi to raczej nie
          Czes pisał:
          "Fermentory oferowane przez BA są zbudowane z polipropylenu syndiotaktycznego.
          Takie tworzywo sztuczne zaczyna mięknąć w temperaturze ok. 130 C."

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #20
            Czekajcie! To można fermentor 'odkazić' gorącą brzeczką. Kiedyś o tym myślałem, ale jakoś tak nie byłem pewien, czy czasami nie lepiej jest ochłodzić brzeczkę w kadzi warzelnej - ze względu na jakieś tam osady.

            Jakieś sugestie?

            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10812

              #21
              oczywiście że można a osady zlejesz w czasie napowietrzania (np.przelewania z fermentatora do kadzi i z powrotem)
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 21:57
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 11:28
              • Charlie44
                Problemy z gęstością początkową.
                Charlie44
                Cześć wszystkim,

                Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                2019-01-14, 13:59
              • Serokomlak
                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                Serokomlak
                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                2024-11-03, 02:56
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...