Witam!
Na początku chciałbym poczynić małą uwagę: Przejrzałem faq, poczytałem forum i artykuły, ale dalej nie wiem do końca „dlaczego”. Mam jakieś niejasne domysły, ale wątpliwości ciągle przeważają.
Problem rozbija się o to, że mam mały kocioł (20 litrów), którym robiłem do tej pory warki 10 litrowe. Ale teraz zastanawiam się, dlaczego nie można z jego użyciem zrobić warki 20 litrowej, oczywiście z zacieraniem.
Mój plan jest taki: przygotuję brzeczkę do chmielenia zacierając słody z użyciem nieco mniejszej ilości wody (Browamator proponuje nawet przygotowanie gęstego zacieru w swoim zestawie słodów do Pale Ale). Chmielę tę mniejszą ilość, dajmy na to 15 litrów, a następnie uzupełniam brakujące „litry” do 20 dopiero w fermentorze.
Proszę o podpowiedź gdzie tkwi błąd w rozumowaniu. Czy taka gęsta brzeczka nie nachmieli się odpowiednio (ekstrakty przecież chmieli się gęste i rozcieńcza wodą później)? A może właśnie jest to całkiem dopuszczalne?
Ukłony,
Ezber
Na początku chciałbym poczynić małą uwagę: Przejrzałem faq, poczytałem forum i artykuły, ale dalej nie wiem do końca „dlaczego”. Mam jakieś niejasne domysły, ale wątpliwości ciągle przeważają.
Problem rozbija się o to, że mam mały kocioł (20 litrów), którym robiłem do tej pory warki 10 litrowe. Ale teraz zastanawiam się, dlaczego nie można z jego użyciem zrobić warki 20 litrowej, oczywiście z zacieraniem.
Mój plan jest taki: przygotuję brzeczkę do chmielenia zacierając słody z użyciem nieco mniejszej ilości wody (Browamator proponuje nawet przygotowanie gęstego zacieru w swoim zestawie słodów do Pale Ale). Chmielę tę mniejszą ilość, dajmy na to 15 litrów, a następnie uzupełniam brakujące „litry” do 20 dopiero w fermentorze.
Proszę o podpowiedź gdzie tkwi błąd w rozumowaniu. Czy taka gęsta brzeczka nie nachmieli się odpowiednio (ekstrakty przecież chmieli się gęste i rozcieńcza wodą później)? A może właśnie jest to całkiem dopuszczalne?
Ukłony,
Ezber
Comment