Pokrywka bez rurki fermentacyjnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mbrs
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 16

    #1

    Pokrywka bez rurki fermentacyjnej

    Pożyczyczyłem na pierwszą warkę (brew-kit Coopersa) od znajomego pojemnik Browamatora. Nie posiada on w pokrywce dziurki do zamontowania rurki fermentacyjnej. Z wiadomych powodów nie chcę takiej dziurki wykonywać. Moje pytanie brzmi: czy można piwo uważyć w tak szczelnie zamkniętym pojemniku?
    Podobny temat już gdzieś na forum dawno temu spotkałem, ale jak na złość od 30 minut nie mogę go odszukać.

    mbrs
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #2
    Piwo uwaRZyć można nawet nie posiadając żadnego fermentora
    Ta zamontowana rurka przydaje się do fermentacji cichej, która jest istotna, ale nie konieczna. Fermentacja burzliwa natomiast doskonale przebiegnie i z taką pokrywką.
    Powodzenia

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      #3
      Do fermentacji głównej rurka nie jest ci potrzebna, a bez cichej i tak musisz się obejść skoro masz jeden pojemnik. Bo właśnie do cichej fermentacji potrzeba dziurki i rurki aby ograniczyć dostęp powietrza do piwa.
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • mbrs
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 16

        #4
        Ale czy nie będę miał kłopotu z odklejaniem pokrywki od sufitu? Zamykać ją szczelnie, czy raczej nie dociskać?

        mbrs

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Zamknij tą pokrywkę, ale nie dociskaj na siłę. Tam są dwa progi docisku. Możesz sobie najpierw popróbować na "sucho"...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 19:01
          • Jakubdan
            Porada dla nowicjusza
            Jakubdan
            Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
            2021-09-30, 21:16
          • uszyniak13
            Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
            uszyniak13
            Dzień dobry wszystkim.
            Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
            Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
            2018-03-21, 16:39
          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...