Kupuję browar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Publius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.01
    • 78

    Kupuję browar

    Zastanawiam się nad kupnem zestawu z biowinu
    HTML:
    http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=321&produkt=433&session=1c2cbb2d9de6504fe5cb9e266d3dade2
    Oczywiście zestaw ten nie jest kompletny, zamierzam dokupić dodatkowy plastikowy pojemnik oraz wkład filtracyjny, teraz pytanie - czy fermentory z biowinu sa kompatybilne z tymi z browamatora?
    Zastanawiam się również nad kupnem wężyka do przelewania z pompką.
    Co jeszcze powinienem dokupić by zestaw był w miarę kompletny (suszarka do butelek, jakaś łycha, substraty do produkcji piwa, coś jeszcze ).
    Zaznaczam że jako początkujący piwowar pierwsze 3 warki zamierzam przeprowadzić z brwe - kitów.
    Wyczytałem że piwo warzone z cichą fermentacją jest lepszej jakości, dlatego zamierzam od razu kupić dodatkowy pojemnik. Zamierzam więc prowadzić cichą fermentację dla piw z brew - kitów, czy zasadnie
    Posiadam taki stary emaliowany gar, wydaje się że z powodzeniem może robić jako kadź warzelna.
    Z góry dziękuję za odpowiedź na moje naiwne pytanka http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol...cb9e266d3dade2
    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Tu masz odpowiedzi na połowę pytań.

    Comment

    • Publius
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.01
      • 78

      #3
      Kupiłem już potrzebne produkty i warzę piwko z brewkita coopersa.
      Piwo fermentuje drugi dzień, wydzielają się bąbelki i jest na powierzchni miewielka pianka.
      W ciągu dnia piana była bardziej obfita.
      Gdy nastawiałem brzeczkę balingometr wskazał 13, gdy sprawdzałem rano było 15, a teraz jest 20 - dlaczego tak się dzieje?
      A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10789

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
        Gdy nastawiałem brzeczkę balingometr wskazał 13, gdy sprawdzałem rano było 15, a teraz jest 20 - dlaczego tak się dzieje?
        jeszce 2 dni i będzie z tego spirytus coś żle robisz z pomiarem
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-01-22, 20:58.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Jak byś dodał minus , to byłbym pewny, że mierzysz temperaturę ma dworze .
          Tak serio, myślę że wykonujesz pomiar w fermentorze i piana oraz bąbelki unoszą balingomierz. Napisz szczegółowo jak wykonujesz pomiar, wyniki masz bardzo ciekawe

          Comment

          • Publius
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.01
            • 78

            #6
            Upuszczam trochę brzeczki kranikiem z fermentora, wlewam do probówki i wkładam balingomierz.
            Mam cztery hipotezy:
            a) za mało natleniłem brzeczkę - przy czym wodę wlewałem do fermentora litrowym dzbankiem, po czym wszystko dokładnie wymieszałem.
            b) w fermentorze pozostały śladowe ilości wybielacza - chociaż płukałem go pięciokrotnie, więc co miałem wypłukać to wypłukałem.
            c) drożdże startują powoli - zrobiłem starter w wysterylizowanej filiżance, startowały 30 min.
            temperatura, w której trzymam fermentor to 20 stopni.
            d) to moja pierwsza warka i za bardzo się tym wszystkim ekscytuję.
            A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Każdy się ekscytował, śmiem twierdzić, że bez wyjątku, ale nikomu gęstość brzeczki nie rosła podczas fermentacji ( z 13 do 20 ). Żadna z Twoich hipotez nie jest właściwa, prawdę pisząc to nie jest możliwe. Chyba, że ktoś cichaczem dosypał Ci od fermentora 2 kg cukru i zamieszał.

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #8
                Może początkowy pomiar miał miejsce przy gorącej brzeczce, przed dodaniem drożdży? Szczerze to nic z tego nie kapuję.
                Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-01-22, 21:33.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • Publius
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.01
                  • 78

                  #9
                  Przypuszczam że niewłaściwie dokonuję pomiaru.
                  Cukier jako cięższy od wody zalega w dolnych partiach zbiornika, zatem pomiar z kranika jest bezcelowy.
                  Zawarte w probówce bąbelki wypierają miernik do góry.
                  czy sam sobie odpowiedziałem
                  A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    Publius: podane przez Ciebie potencjalne przyczyny nie mają absolutnie żadnego wpływu na pomiar gęstości brzeczki !!!
                    Jednym z powodów może być faktycznie pomiar początkowej gęstości przy gorącej brzeczce, więc kolejny mierzony rano mógł być większy (początkowy był obarczony dużżżym błędem). Ale już następny pomiar nie miał prawa być większy.
                    Proponuję sprawdź balingometr, najlepiej w czystej wodzie o temp. ok. 20 st. C.
                    Powinien pokazać 0.
                    Zwróć także uwagę czy w czasie pomiaru na balingometrze nie osadzają się pęcherzyki gazu. Szkło musi być wolne od nich.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                      Przypuszczam że niewłaściwie dokonuję pomiaru.
                      Cukier jako cięższy od wody zalega w dolnych partiach zbiornika, zatem pomiar z kranika jest bezcelowy.
                      Zawarte w probówce bąbelki wypierają miernik do góry.
                      czy sam sobie odpowiedziałem
                      Cukier nie ma prawa zalegać na dnie fermentora, chyba nie wsypałeś go luzem z torebki do brzeczki w fermentorze
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        Może nie wysypał z torebki

                        W jakiej temp brzeczki balingometr pokazywał 13blg?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-01-22, 21:51.

                        Comment

                        • Publius
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.01
                          • 78

                          #13
                          wszelkie pomiary prowadziłem w temperaturze zbliżonej do 20 stopni (może było to 22 może 25).Warzenie rzeprowadziłem według procedury podanej w artykule "warzenie z gotowców" używając ekstraktu.
                          Sprawdziłem miernik - w kranówie o temp 20 wskazuje 0.
                          A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Dzwonie do Mouldera, może on coś wymyśli, zagadka iście kosmiczna. Niecierpliwie czekam na rozwiązanie tej sprawy.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Może masz odwróconą skalę

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X