Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Kupuję browar
Collapse
X
-
-
-
Dzięki Krzysiu za wsparcie. W praktyce pojawienie się piany oznacza rozpoczęcie f. burzliwej. A więc spełnienie warunków, które tu dopisałeś.
Dlatego wcześniej napisałem tak:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B(...) początkowy pomiar (13 Blg) był prawidłowy. Kolejne mogła zakłócić intensywnie fermentująca brzeczka. Podajesz, że fermentacja trwa już 48 godzin. Ale tu trudno ocenić, kiedy faktycznie rozpoczęła się f. burzliwa.
Pamiętaj, że moment zadania drożdży nie jest równoznaczny z rozpoczęciem f. burzliwej. Dopiero chwila, w której zaczyna pojawiać się na powierzchni piana, jest właśnie tym momentem.
Kurna, chciałem pomóc Publiusowi, a skończyło się jak zwykle: dowaliłem Shlangbaumowi (sorry, to było za ostre), a potem Krasnodębskiemu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BFermentacja główna prowadzona w temperaturze 20 st. C trwa przeciętnie 4 dni. To jest teoria (o ile mnie pamięć nie myli) potwierdzona praktyką, także moją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumOd kiedy przy piwie z brew-kitów stosuje się fermentację cichą Przecież tu się nie ma co klarować. Daj sobie Publius spokój z tytm etapem, tak robi się przy piwie zacieranym.Last edited by iron; 2006-01-24, 12:34.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Piwko zlane z cichej stoi sobie zakapslowane i czeka na lepsze czasy.
Chcę tego czegoś spróbować ale jak do tej pory nie otwarłem jeszcze żadnej flaszki
Tym czasem czekam na zestaw stout z browamatora - szczebelek wyżej na piwnej drabince - ekstrakt niechmielony.A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
Comment
-
-
Tak swoją drogą zastanawiam się czy nie uwarzyć piwa na Marzannę, oczywiście już w przyszłym roku - można by dawać domowe piwo zawodnikom do pakietów startowych.
Problem w tym że potrzebne by było jakieś 150 - 180 litrów piwa.A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PubliusTak swoją drogą zastanawiam się czy nie uwarzyć piwa na Marzannę, oczywiście już w przyszłym roku - można by dawać domowe piwo zawodnikom do pakietów startowych.
Problem w tym że potrzebne by było jakieś 150 - 180 litrów piwa.
widział?
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
i trzymaj min. 3 tygodnie bo... szybko wychodzi! na marzanne ... coś tam przywiozę.
Marek
ps. to że jasne o chyba ie problem? następne moje bedzie: 5 kg pilzneńskiego/safelagey +~20g gorczki i ileś aromatu ~100g (co mi toto wyjdzie?) i nic ciemniejszego tak więc też będzie janeUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Cnastępne moje bedzie: 5 kg pilzneńskiego/safelagey +~20g gorczki i ileś aromatu ~100g (co mi toto wyjdzie?)
Comment
-
Comment