Kupuję browar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
    Gdy nastawiałem brzeczkę balingometr wskazał 13, gdy sprawdzałem rano było 15, a teraz jest 20 - dlaczego tak się dzieje?
    To może być jedynie wina temperatury.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

Gdy nastawiałem brzeczkę balingometr wskazał 13, gdy sprawdzałem rano było 15, a teraz jest 20 - dlaczego tak się dzieje?
      Ktoś już kiedyś potrafił wodę przemieniać w wino...

A tak serio, to wygląda to tak, jakbyś zrobił tego gotowca z dodatkiem ekstraktu słodowego, a potem dodał jeszcze cukru. Wtedy faktyczne Blg mogło wynosić 20.
      Żeby Ci jednak Ballingometr pokazał 13, to musiałbyś dokonywać pomiaru w temp. 80 st. C.
      Przemyśl to jeszcze raz i podaj konkretne ilości surowców.

Comment

• Publius
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.01
        • 78

Ilość surowców:
        -pucha brew kita (1,7kg) oraz drożdże
        -ekstrakt (1,75kg)

Pomierzyłem to wszystko dokładnie. Odczekałem aż z probówki uciekną bąbelki, wstrząsnąłem parę razy - nawet nieźle nagazowane to było i pianę miało jak piwo prawdziwe- zmierzyłem poziom cukru i wyszło 11.
        przepraszam wszystkich, którym zawracałem głowę
        Widocznie nie wiedziałem jak dokonywać pomiarów i zawarty w brzecce ditlenek węgla (tak ma to się teraz nazywać)wypychał balingomierz ku górze.

Pytanko żóltodzioba: jak w takim stanie rzeczy ( po 48 h z 13 zrobiło się 11) przechodzi fermentacja? Czy prawidłowo czy jest opuźniona?
        Last edited by Publius; 2006-01-22, 23:46.
        A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

Comment

• Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

Sprinterami te drożdże nie są, ale nie ma powodów do obaw, fermentuje jak narazie bez zastrzeżeń.

Comment

• Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

Ilość surowców:
            -pucha brew kita (1,7kg) oraz drożdże
            -ekstrakt (1,75kg)
            Pytanko żóltodzioba: jak w takim stanie rzeczy ( po 48 h z 13 zrobiło się 11) przechodzi fermentacja? Czy prawidłowo czy jest opuźniona?
            Nadal mi to nie pasuje.
            Nie podałeś ilości głównego składnika - wody. Zakładam, że było jej 20 litrów, hmmm... chyba raczej 10 litrów. Bo po dwóch dniach fermentowania brzeczki drożdżami górnej fermentacji nie mogły one odfermentowywać jedynie z 13 do 11 Blg (po 1 Blg dziennie!). Przy tych piwach 2-3 dni piany i jest po wszystkim.

PS. Zakładam jeszcze inny scenariusz, a mianowicie:
            początkowy pomiar (13 Blg) był prawidłowy. Kolejne mogła zakłócić intensywnie fermentująca brzeczka. Podajesz, że fermentacja trwa już 48 godzin. Ale tu trudno ocenić, kiedy faktycznie rozpoczęła się f. burzliwa.
            Pamiętaj, że moment zadania drożdży nie jest równoznaczny z rozpoczęciem f. burzliwej. Dopiero chwila, w której zaczyna pojawiać się na powierzchni piana, jest właśnie tym momentem.

Comment

• Publius
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.01
              • 78

Zapewne fermentacja rozpoczęła się jakieś 24h po dodaniu drożdży - wtedy też pojawiła się pierwsza piana.
              Wody jest w tym wszystkim 21,5 L

Comment

• Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

Zapewne fermentacja rozpoczęła się jakieś 24h po dodaniu drożdży - wtedy też pojawiła się pierwsza piana.
                Wody jest w tym wszystkim 21,5 L
                No więc wszystko z piwem jest ok!
                To tylko Ty cierpisz na znaną tu chorobę "pierwszych piw" (ja też to kiedyś miałem ).
                To będzie dla Ciebie trudne, ale postaraj się o cierpliwość - jak z powierzchni zniknie piana (no będą jedynie jej szczątki), to przelej to piwo do innego pojemnika (f. cicha) do czasu aż się wyklaruje. Z uwagi na chorobę "pierwszych piw" proponuję, abyś część tego piwa od razu zabutelkował (parę butelek). Dzięki temu będziesz mógł zaspokoić głód "pierwszych piw", bo te butelki otworzysz sobie już po tygodniu. Dla Ciebie będą rewelacją. Ale znajomym podaj dopiero te, które zabutelkujesz po f. cichej.

PS. Kolejne brew-kity staraj się fermentować w okolicach dolnej temperatury zalecanej przez producenta.

PS-2. Teraz - zimą, notoryczne otwieranie fermentora przejdzie Ci jeszcze w miarę bezkarnie. Lecz latem może to być zabójstwem dla Twoich piw.

Comment

• Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                  Jak z powierzchni zniknie piana (no będą jedynie jej szczątki), to przelej to piwo do innego pojemnika (f. cicha) do czasu aż się wyklaruje

PS. Kolejne brew-kity staraj się fermentować w okolicach dolnej temperatury zalecanej przez producenta.
                  Od kiedy przy piwie z brew-kitów stosuje się fermentację cichą Przecież tu się nie ma co klarować. Daj sobie Publius spokój z tytm etapem, tak robi się przy piwie zacieranym.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Od kiedy przy piwie z brew-kitów stosuje się fermentację cichą Przecież tu się nie ma co klarować. Daj sobie Publius spokój z tytm etapem, tak robi się przy piwie zacieranym.
                    Już dawno nie czytałem takich banialuk...

Comment

• Publius
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.01
                      • 78

Zrobię tak; część piwa od razu zabutelkuję, część pozostawię na cichą. Potem sprawdzę czy jest między tymi partiami jakaś różnica, oczywiście o ile nie wypiję wcześniej całego wcześniej zabutelkowanego piwka

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

jeśli górna część jest klarowna a blg nie zmniejsza się to nie widzę przeciwskazań do zlania. dolną część możesz zlać na cichą, to jeszcze siądzie i wtedy zlać do butelek.

Comment

• dkrasnodebski
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 2316

Bo po dwóch dniach fermentowania brzeczki drożdżami górnej fermentacji nie mogły one odfermentowywać jedynie z 13 do 11 Blg (po 1 Blg dziennie!). Przy tych piwach 2-3 dni piany i jest po wszystkim.
                          Rozwiń proszę tą myśl bo jest arcy ciekawa.
                          Ty tak miałeś czy może jest to jakaś ogólna zależność którą znajdę w jakimś podręczniku?
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                            Rozwiń proszę tą myśl bo jest arcy ciekawa.
                            Ty tak miałeś czy może jest to jakaś ogólna zależność którą znajdę w jakimś podręczniku?
                            Nie masz pojęcia na ten temat, czy może nudzisz się i szukasz zaczepki?
                            Bo jeśli to drugie, to przynajmniej te ironizujące, arcyciekawe słowo napisz poprawnie, to może zechcę odpowiedzieć...

Comment

• dkrasnodebski
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 2316

Nie masz pojęcia na ten temat, czy może nudzisz się i szukasz zaczepki?
                              Bo jeśli to drugie, to przynajmniej te ironizujące, arcyciekawe słowo napisz poprawnie, to może zechcę odpowiedzieć...
                              Nie wiem czemu miałbym szukać zaczepki i nie wiem dlaczego odebrałeś moje pytanie jako ironię. Zwyczajnie zaciekawiła mnie Twoja teoria. Ale skoro na ciekawość odpowiadasz agresją to cofam pytanie.

ps.
                              Dzięki za poprawkę. Następnym razem napiszę jak trzeba
                              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                                Nie wiem czemu miałbym szukać zaczepki i nie wiem dlaczego odebrałeś moje pytanie jako ironię. Zwyczajnie zaciekawiła mnie Twoja teoria. Ale skoro na ciekawość odpowiadasz agresją to cofam pytanie.

ps.
                                Dzięki za poprawkę. Następnym razem napiszę jak trzeba
                                Fermentacja główna prowadzona w temperaturze 20 st. C trwa przeciętnie 4 dni. To jest teoria (o ile mnie pamięć nie myli) potwierdzona praktyką, także moją.
                                Często jednak domowi piwowarzy, na początku swojej piwnej przygody, fermentują swoje gotowce w temperaturach "pokojowo-kuchennych", co najczęściej oznacza temperatury wyższe od 20 st. C.
                                Dlatego założyłem, że u Publiusa powinna ona trwać ok. 3 dni.

Zatem jeżeli w ciągu 3 dni brzeczka ma zostać odfermentowana załóżmy z 13 do 3 Blg, to w każdym dniu stężenie brzeczki powinno spadać o jakieś 3,33 Blg. Jesli fermentacja trwała już dwa dni, to Blg powinno spaść o ok. 6-7 Blg.
                                Natomiast z jego informacji wynikało, że gęstość spada w tempie 1 Blg/dobę. I to uznałem za nieprawidłowe.
                                Nota bene jest to właściwe tempo, lecz dla fermentacji prowadzonej w temp. ok. 10-12 st. C.

To wynika z mojej praktyki, ale i fachowa literatura z pewnością na ten temat nie milczy. Myślę, że co do zasady nie rozminęłem się zbytnio z teorią.

PS. Sorry, że tak odebrałem Twój post. Chyba muszę otworzyć sobie piwko. Zatem Twoje Krasnodębski

Comment

Przetwarzanie...
                                X