Kupuję browar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    ... Zatem jeżeli w ciągu 3 dni brzeczka ma zostać odfermentowana załóżmy z 13 do 3 Blg, to w każdym dniu stężenie brzeczki powinno spadać o jakieś 3,33 Blg. Jesli fermentacja trwała już dwa dni, to Blg powinno spaść o ok. 6-7 Blg...
    Jest to prawda, ale tylko pod warunkiem, że drożdże są w dobrej formie i właściwej ilości, i brzeczka jest prawidłowo natleniona. Przy niedoborze drożdży lub niskiej ich żywotności, fermentacja może przebiegać dużo wolniej nawet w wyższych temperaturach.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #32
      Dzięki Krzysiu za wsparcie. W praktyce pojawienie się piany oznacza rozpoczęcie f. burzliwej. A więc spełnienie warunków, które tu dopisałeś.
      Dlatego wcześniej napisałem tak:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      (...) początkowy pomiar (13 Blg) był prawidłowy. Kolejne mogła zakłócić intensywnie fermentująca brzeczka. Podajesz, że fermentacja trwa już 48 godzin. Ale tu trudno ocenić, kiedy faktycznie rozpoczęła się f. burzliwa.
      Pamiętaj, że moment zadania drożdży nie jest równoznaczny z rozpoczęciem f. burzliwej. Dopiero chwila, w której zaczyna pojawiać się na powierzchni piana, jest właśnie tym momentem.
      PS.
      Kurna, chciałem pomóc Publiusowi, a skończyło się jak zwykle: dowaliłem Shlangbaumowi (sorry, to było za ostre), a potem Krasnodębskiemu...

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Fermentacja główna prowadzona w temperaturze 20 st. C trwa przeciętnie 4 dni. To jest teoria (o ile mnie pamięć nie myli) potwierdzona praktyką, także moją.
        Akurat teoria typowo książkowa mówi o 7 dniach burzliwej. Jedynie "wielkie" browary prowadzą ja w 3 do 4 dni ale tam to wszystko robi się szybciej i wydajniej co nie oznacza, że mają smaczniejsze piwa

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Od kiedy przy piwie z brew-kitów stosuje się fermentację cichą Przecież tu się nie ma co klarować. Daj sobie Publius spokój z tytm etapem, tak robi się przy piwie zacieranym.
          A co - w piwach z brew-kitów nie ma drożdży
          Last edited by iron; 2006-01-24, 12:34.
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
            A co - w piwach z brew-kitów nie ma drożdży
            A no są

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Publius
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.01
              • 78

              #36
              Piwko zlane z cichej stoi sobie zakapslowane i czeka na lepsze czasy.
              Chcę tego czegoś spróbować ale jak do tej pory nie otwarłem jeszcze żadnej flaszki
              Tym czasem czekam na zestaw stout z browamatora - szczebelek wyżej na piwnej drabince - ekstrakt niechmielony.
              A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #37
                Powodzenia!

                Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • Publius
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.01
                  • 78

                  #38
                  Tak swoją drogą zastanawiam się czy nie uwarzyć piwa na Marzannę, oczywiście już w przyszłym roku - można by dawać domowe piwo zawodnikom do pakietów startowych.
                  Problem w tym że potrzebne by było jakieś 150 - 180 litrów piwa.
                  A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                    Tak swoją drogą zastanawiam się czy nie uwarzyć piwa na Marzannę, oczywiście już w przyszłym roku - można by dawać domowe piwo zawodnikom do pakietów startowych.
                    Problem w tym że potrzebne by było jakieś 150 - 180 litrów piwa.
                    powoli czynie kroki w odpowiednim kierunku: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85438456

                    widział?


                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Publius
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.01
                      • 78

                      #40
                      Widział widział
                      I zazdrości, bo jego to wyszło takie jasne i słomkowe jak stary harnaś.
                      Ale twardy jest! nie otworzył jeszcze żadnej flaszki!
                      A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #41
                        i trzymaj min. 3 tygodnie bo... szybko wychodzi! na marzanne ... coś tam przywiozę.

                        Marek

                        ps. to że jasne o chyba ie problem? następne moje bedzie: 5 kg pilzneńskiego/safelagey +~20g gorczki i ileś aromatu ~100g (co mi toto wyjdzie?) i nic ciemniejszego tak więc też będzie jane
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • Publius
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.01
                          • 78

                          #42
                          Właśnie siedzimy sobie z Bykiem po zebranku organizacyjnym marzanny, otwieramy pierwszą flaszkę!
                          A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #43
                            A to pozdrowieia dla prezesa!!!!

                            (ja otwieram resztki..uważaj bo zasmakuje i wyjdzie)
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              0,7? Mniej to nie warto kieliszków brudzić

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                                następne moje bedzie: 5 kg pilzneńskiego/safelagey +~20g gorczki i ileś aromatu ~100g (co mi toto wyjdzie?)
                                Za mało goryczki.....
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X