ludzie tu mozna zwariowac 3-4,7 trafiacie w totolotka, jedni mowia ze z bref kita jest cicha inni nie i jak ja mam zaczac cos warzyc jak tu tyle teorii co uczestnikow (moze troche przesadzam)
Pytanko powinno być zamieszczone w temacie "Kołyska piwowarska", ale nic nie szkodzi i tak odpowiem .
Fermentację cichą stosuje się przy warzeniu z procesem zacierania (z wyjątkiem piw pszenicznych ) i tu nie jest obowiązkowa, jeżeli nie przeszkadza komuś 5mm osadu w butelce .
Przy użyciu brew kita nie ma potrzeby dodatkowego oczyszczania, klarowania piwa ponieważ brew kit został oczyszczony podczas produkcji, są jednak osoby które robią cichą zmniejszając obrobinę ilość drożdży w butelce z 1mm do 0,5mm .
ludzie tu mozna zwariowac 3-4,7 trafiacie w totolotka, jedni mowia ze z bref kita jest cicha inni nie i jak ja mam zaczac cos warzyc jak tu tyle teorii co uczestnikow (moze troche przesadzam)
Na początek zacznij myśleć. I przywyknij do używania języka polskiego.
To ja za Krzysia - chyba napisał wyraźnie i bez nachalnej czepliwości, a chodzi mu o dwie rzeczy, które ułatwiają życie i nie kosztują pieniędzy - więc twoja uwaga jest nie na miejscu.
Proponuję nie kontynuować tyko - patrz post Krzysia.
Szanowny kolego roxi!
Nie dziw się że jeden mówi tak, drugi inaczej a trzeci jeszcze co innego.
Abyś miał własne zdanie musisz spróbować obydwu wariantów.
Ja w swoich dwuch jedynych jak na razie warkach stosowałem cichą i pozostawała na dnie mała warstwa drożdży, były to warki z brew-kita.
Zatem jak chcesz to rób cichą a jak nie to nie
Zdaje się że w browarnictwie domowym można wiele rzeczy robić na wiele wariantów, grunt w tym żeby eksperymentować.
Nie powinieneś robić jedynie rzeczy o których wyraźnie mowa aby ich nie robić - np. otwierać fermentor podczas cichej, reszta zależy jedynie od twojej fantazji, wszak wolnoć Tomku w swoim browarze.
Ponownie zamkam temat - oby na dobre.
To ja za Krzysia - chyba napisał wyraźnie i bez nachalnej czepliwości, a chodzi mu o dwie rzeczy, które ułatwiają życie i nie kosztują pieniędzy - więc twoja uwaga jest nie na miejscu.
Proponuję nie kontynuować tyko - patrz post Krzysia.
sprawdzilem swoj tekst bledow ortograficznych nie stwierdzilem a ze pisze ze stanow to niby skad mam wziasc polskie litery, ha? Niestety u Ciebie kolego cos znalazlem nie pisze sie "tyko" lecz "tylko". Wiec skoro sie od kogos cos wymaga to trzeba najpierw zaczac od siebie. Bez kontynuacji bo szkoda na takie banialuki czasu.
witaj
nie chcialbym marudzic ale zapytam tylko o to czy do fermentacji bref-kita stosowales cukier czy ekstrakty slodowe (plynne lub w proszku) i czy do butelek potem dawales cukier czy ekstrakt? I moze jeszcze jedno jak mam wiedziec kiedy zakonczy sie cicha fermentacja skoro nie moge otwierac fermentatora? pozdrawiam
I moze jeszcze jedno jak mam wiedziec kiedy zakonczy sie cicha fermentacja skoro nie moge otwierac fermentatora? pozdrawiam
A kto powiedział, że nie możesz fermentora otwierać Nie powinno się zby często ale można (byle higiecznicznie). A zakończenie ferentacji stwierdzisz na przykład po spadku ballingu o kolejne stopnie. Możesz także butelkować po jakimś czasie, zależnie od gatunku piwa, jak i temperatury fermentacji można to na oko rozróżnić Na przykład: jak jasne piwo fermentowałoby u mnie w temperaturze 6*, blg początkowe - 12, blg po burzliwej 4, to potrzymałbym 5 dni, góra tydzień. Jakie są parametry Twojego piwa ?
Tak powiedzial Publius post nad moim cyt"...Nie powinieneś robić jedynie rzeczy o których wyraźnie mowa aby ich nie robić - np. otwierać fermentor podczas cichej, reszta zależy jedynie od twojej fantazji, wszak wolnoć Tomku w swoim browarze." i wlasnie mnie to zdziwilo bo niby jak mam zbadac blg, ale juz wszystko jasne dzieki
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Poza tym, jak przez kilka dni zauważysz ustanie bulgotania w rurce, to też oznacza, że nadzszedł czas na butelkowanie.
Chyba niekoniecznie. Ja nie robię cichej z rurką. A jak robiłam to i tak nie było żadnego bulgotania Chyba najbardziej sprawdzi się pomiar blg i ocena klarowności piwa jeśli jest widoczne np. w gąsiorku.
Ale "w" w USA chyba mają? Pisze się "brewkit", to zreszta amerykański wyraz.
To jedno, co do pisowni. Jakbyś napisał w profilu, że piszesz z USA, nie komentowałbym, bo wiemy, że są problemy z liternictwem. Ale w profilu podałeś "Gorzów Wlkp", a wydawało mi się, że Gorzów leży od niedawna w Polsce.
Tylko od ciebie zależy, czy czcesz stosować fermentację cichą, czy nie. Piwo podczas cichej lepiej się klaruje i wstępnie dojrzewa, jest bardziej wyrównane przed rozlewem, łatwiej skontrolować wtórne nagazowanie i daje znacznie mniej osadów w butelkach. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku drożdży o słabej flokulacji, np. Burton Ale. W przeciętnych warunkach cicha fermentacja może trwać dowolną ilość czasu, zwyczajowo do piw zwykłych stosuje się tydzień, do piw mocnych dwa tygodnie.
Podczas fermentacji cichej piwo zazwyczaj nie bąbelkuje, chyba że nie do końca przebiegła fermentacja główna, np. z powodu zbyt niskiej temperatury lub zbyt krótkiego czasu. Ilość gazu wydzielająca się w czasie fermentacji cichej właściwie w całości rozpuszcza się w młodym piwie.
Comment