zamierzam wlaśnie uwarzyć oatmeal stout i z racji tego, że będzie to pierwsza wymyślona przeze mnie receptura potrzebuję waszych rad. Skład na 19 litrów:
Pal ale 3,4 kg
Caramunich II 0,25 kg
Carafa II 0,2 kg
roasted barley 0,25 kg
płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg
BLG końcowe 1,055
Nad chmielem się jeszcze zastanawiam - celuję w 35 IBU
drożdże Irish Ale
Mam pytanie jak to zacierać żeby w miarę wiernie oddać styl, myślałem o infuzyjnym zacieraniu do negatywnej próby jodowej w 66-67 stopni (nie mam jeszcze zbyt dużej wprawy w ustalaniu temp). W jakiej kolejności sypać śłody, wiem że barwiące na końcu a co z karmelowym, płatkami i prażonym jęczmieniem
Wszelkie sugestie co do składu mile widziane
wasze
Pal ale 3,4 kg
Caramunich II 0,25 kg
Carafa II 0,2 kg
roasted barley 0,25 kg
płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg
BLG końcowe 1,055
Nad chmielem się jeszcze zastanawiam - celuję w 35 IBU
drożdże Irish Ale
Mam pytanie jak to zacierać żeby w miarę wiernie oddać styl, myślałem o infuzyjnym zacieraniu do negatywnej próby jodowej w 66-67 stopni (nie mam jeszcze zbyt dużej wprawy w ustalaniu temp). W jakiej kolejności sypać śłody, wiem że barwiące na końcu a co z karmelowym, płatkami i prażonym jęczmieniem
Wszelkie sugestie co do składu mile widziane
wasze
Comment