Bez babelkow w rurce ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
    Błagam, jeszcze Ty mnie nie strasz. Ja wody nie gotuję, bo wyczytałem, że gotowana traci tlen. Kupuję źródlaną wodę w markecie (obecnie Lagunę- źródło w Ustroniu) i leje do dymionu.
    Spokojnie Antałek.
    Do pierwszej warki gotowałem każda kropelkę dodawanej wody, do drugiej i trzeciej lałem wodę ze sklepu już bez gotowania, prosto ze zbiornika. A teraz używam prosto z kranu (bo woda nie jest strasznie zła choć też i nie źródlana i nie mam żadnego problemu (taniej niż ze sklepu i szybciej niż z gotowaniem) a piwo wychodzi smaczne jak trzeba, wszyscy chwalą a stoucik z czwartej warki po 5 tygodniach rewelacja. Czas na zacieranie

    Po'zdrówko'

    Comment

    • kmusial
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 37

      #47
      Ja też daję wodę nie gotowaną. Kupuję najtańszą wodę z supermarketu w 5-cio litrowych bańkach.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • VidiBob
        Piana a brak wyraźnej fermentacji
        VidiBob
        Dzień dobry,
        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
        2022-05-19, 14:36
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...