Witam, niedawno nawazylem piwka z brewkit'a ale cos niestety mnie niepokoi, bo nie widze babelkow w rurce, przy burzliwej fermentacji! nie wiem dlaczego... ? Choc widze jakies slady piany (na sciankach fermentora)... to jednak niepokoi mnie brak tych babelkow, moze musze jeszcze poczekac ??
Bez babelkow w rurce ...
Collapse
X
-
Nigdy nie robiłem fermentacji burzliwej z rurką fermentacyjną
Ale:
1. Może masz nieszczelność pomiędzy pokrywą fermentora a fermentorem
2. Może objętość dwutlenku węgla wytworzona w trakcie fermentacji nie spowodowała wzrostu ciśnienia na tyle aby wypchnąć wodę z rurki (przy burzliwej wątpliwe)
3. Może po prostu nie zauważyłeś, że woda w rurce bulgocze (to niekoniecznie jest proces intensywny)
4. Widziałeś na powierzchni brzeczki pianę? Jeśli tak - nie ma powodu do niepokoju
5. Uważasz, że fermentacja burzliwa się zakończyła? Minęło na tyle dużo czasu aby ją zakończyć? Jeśli tak to zmierz Blg. Jeśli dopiero zacząłeś fermentację, czekaj dalej.
Skoro piszesz o brewkicie to zapewne fermentujesz drożdżami górnej fermentacji. Odczekaj tydzień od zadania drożdży i oceń efekty fermentacji. Jeśli nie zabiłeś drożdży to efekt będzie pozytywny.
Comment
-
-
No z tego co piszecie to myślę, że to wina dużej objętości mojego fermentora i może właśnie dlatego nie widze jeszcze tych bąbelków, ponadto fermentacja trwa dopiero około 1,5 dnia.
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam==============================
Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
==============================
Comment
-
-
Jeśli to Twoje pierwsze piwo to rozumiem niepokój Tutaj trzeba cierpliwości, ja pracowałem 3 warki nad tą cechą charakteru Będzie dobrze. Poza tym zwróć uwagę, że otwierając fementor co chwilę nigdy nie zaobserwujesz szalejącej wody w rurce fermentacyjnej
Comment
-
-
nie no niecierpliwie sie bardzo, ale szczerze mówiąc jeszcze ani razu nie otworzyłem fermentora.. choć muszę przyznać, że korci mnie strasznie! Ale teraz pokrzepiliście mnie i troche się uspokoiłem.
Pozdrawiam==============================
Comment
-
-
To otwórz i zobacz, czy jest piana Ja w ogóle nie używam rurki fermentacyjnej, ani do burzliwej, ani do cichej, na burzliwej po prostu nie domykam wiadra.
Możesz też sprawdzić Blg - najprostszym sposobem jest przetarcie ballingometru chusteczką higieniczną nasączoną spirytusem i wrzucenie potem ballingometru do wiadra - nie marnujesz wtedy brzeczki na pomiar w menzurce.
No i gratulacje, w końcu zacząłeś!
Comment
-
-
No i sam nie wiem, chyba jest problem, bo cos mala ta piana, chyba lepiej pasuje okreslenie pianka, nie jest wysoka, a ledow widoczna na powierzchni, i to nawet nie na calej.. wiec nie wiem co tarz robic==============================
Comment
-
-
Według mnie - cierpliwie czekaj. Jaka jest temperatura fermentora? Napowietrzałeś brzeczkę? Robiłeś starter drożdżowy lub chociażby poddałeś drożdże rehydratacji? Przy jakiej temperaturze brzeczki zadałeś drożdże? Jeśli wszystko robiłeś według instrukcji (odpowiednia temperatury, odpowiednie postępowanie z drożdżami) to pianka, którą widzisz będzie się powiększała.
Przy okazji - jakie piwo robisz?
Comment
-
-
Witam ponownie,
No nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać. Według zalecen temperatura dobra dla drożdzy powinna być między 21 a 27 stopni, ja w fermentorze mam temperature (zależy od pory dnia) między 22-25. Niestety nic nie robilem z drożdżami - poprostu je w sypałem, jak pisało w instrukcji, wsypałem je gdy brzeczka miała 24stopnie.
Po pomiarze Balingometrem dostałem wynik: jakos 6-7.
Ale musze powiedzieć, że drożdrze chyba działają bo powstają na powierzchni bardzo intensywne bąbelki.
Dobrze, że od razu nie zacierałem bo ta wstępna warka dała mi już wiele lekcji, a sporo jeszcze przedemną.
Pozdrawiam - Michal==============================
Comment
-
-
No to nic nie mogłeś zepsuć Poczekaj a za kilka tygodni będziesz się raczył świetnym piwem. Zgaduję, że piwo, które robisz miało ca. 12 Blg w brzeczce nastawnej. Czyli sam widzisz, że Blg spada więc drożdże na pewno przerabiają cukier na to co powoduje szum w głowie.
Daj sobie 5 dni wolnego, wyjedź na daczę/narty/żagle
Comment
-
-
Ani w poprzedniej warce ani w tej co teraz stoi nie leciały mi bąbelki z zaworka wodnego. Widać, że ciśnienie jest większe, ponieważ woda w obu zbiorniczkach ma inny poziom, ale nic nie pyka/bulgocze/cokolwiek. Więc raczej nie ma się czym przejmować.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
No naprwde nie wiem co z tym moim piwem, chyba coś nie wyszło, bo nie widać nawet piany od kiedy rozpocząłem fermentacje minęło już 4 dni, nie wiem co z tym zrobić troszkę mnie to juz martwi?
Czekać dalej spokojnie?
Pozdrawiam==============================
Comment
-
Comment