Bez babelkow w rurce ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majkelos
    No i sam nie wiem, chyba jest problem, bo cos mala ta piana, chyba lepiej pasuje okreslenie pianka, nie jest wysoka, a ledow widoczna na powierzchni, i to nawet nie na calej.. wiec nie wiem co tarz robic
    Spokojnie. Moje dwa pierwsze brew-kity miały piankę ledwo ledwo a wyszły znakomicie.
    Rzeczywiście cierpliwość jest najważniejszą cecha domowego piwowara a przychodzi sama z czasem.

    Za udane warki
    po'zdrówko'

    Comment

    • majkelos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.11
      • 18

      #17
      No i stało się zabutelkowałem. Przed butelkowaniem miało jakoś 2,5Blg (Brewkit + cukier), teraz na miesiąc do szafy na przedpokoju (16stopni). Ale spróbowałem mojego piwka i ma strasznie drożdżowy smak, mam nadzieje ze to się zmieni po tek miesięcznej przerwie? Jak sądzicie, Pozdrawiam ....
      ==============================
      Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
      ==============================

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #18
        Pewnie, że się zmieni - piwo postoi, drożdże opadną na dno i trzeba tylko uważać, by nie wzburzyć ich przy nalewaniu (co nie zawsze się udaje... ).
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Zychu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.05
          • 56

          #19
          Koniecznie do szafy, najlepiej pancernej. Moje pierwsze piwo (Brew kit + ekstrakt słodowy)został prawie w całości wypite przed czasem (1 miesiąc). Muszę przyznać, że warto poczekać. Ale jeśli nie sprubujesz to nie będziesz wiedział. Planuję następną warkę, tym razem z zacieraniem, wpierw muszę zgromadzić sprzęt.

          Comment

          • majkelos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.11
            • 18

            #20
            No właśnie żałuję, że nie użyłem ekstraktu słodowego zamiast cukru.

            Następną warkę też planuje z zacieraniem - musze jeszcze zrobić chłodnicę zanużeniową, i zamówić składniki.

            Powodzenie i dziekuje wszytkim za odpowiedzi
            ==============================
            Aby pokochać jakąś rzecz, wystarczy sobie powiedzieć, że można ją utracić.
            ==============================

            Comment

            • Antałek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 164

              #21
              Kochani, to maja druga warka. Pierwsza, jak może pamiętacie- wybuchowa czeka w butelkach na degustację (albo explozję). W sobotę wieczorem nastawiłem drugą z brew-kita i ekstraktu słodowego. Blg początkowe 12. W niedzielę była mała pianka i spore "bąbelkowanie"(co ok 5 sek bąbelek), a dzisiaj już nie ma ani krzty pianki i bąbelkowanie raczej słabe (bąbelek co ok 1 min). Coś jest nie tak? Temperatura w pomieszczeniu 23 stopnie. O rety!!! Czy jewdno wybuchnie a drugie skiśnie????

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                jak 23 stopnie, to fermentacja burzliwa była bardzo burzliwa i mogła już przycichnąć. Zmierz BLG, jak masz wątpliwości, ale Antałku, zaczynam myśleć, że jaja sobie robisz - przecież masz już doświadczenie z poprzedniej warki
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Antałek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 164

                  #23
                  Marusiu, ani myślę o żartach- mam znowu doła. Blg spadło do 5. Ja się przyznam- ja nie napowietrzałem wody- wlałem źródlaną z butli 5 l. Pianki wielkiej nie mialem ani przedtem ani teraz. Nie wiem, czy to jest właśnie powód. A jeśli to nie jest tak źle to chyba teraz będzie ta cicha, co nie? Ile mam to jeszcze trzymać w dymionie?

                  ps
                  A czy znasz powiedzenie "Doświadczenie uczy, że doświadczenie niczego nie uczy"

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek

                    ps
                    A czy znasz powiedzenie "Doświadczenie uczy, że doświadczenie niczego nie uczy"
                    Kompletnie się z tym powiedzeniem nie zgadzam Wygląda mi na to, że za mało poczytałeś na forum, co się może dziać. 5 blg, chłopie, to dobrze. Poczekaj jeszcze. A co do napowietrzania brzeczki (nie WODY) to ja też nie napowietrzam, jedyne co Cię może za karę za to czekać, to niewysoko odfermentowane piwo, a to naprawdę nic strasznego
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      I jeszcze jedno: jak masz wątpliwośći, czy fermentacja się skończyła, czy nie, to stosuj zasade Krzysia: 7 dni burzliwej, 7 dni cichej. Aczkolwiek przy 12 blg zazwyczaj w zupełności wystarczy tylko 7 dni burzliwej, wczesniej nie zlewaj, dla własnego spokoju sumienia
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Antałek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 164

                        #26
                        Marusiu, dziekuję za pomoc i uspokojenie. Zapewniam Cię, że nie raz szukałem na forum różnych informacji (również za pomocą wyszukiwarki) i nie mogłem ich znaleźć, więc zadawałem pytania i mnie na szczęście udało się nie otrzymać odpowiedzi, typu "chłopie, poczytaj na forum". Czasem naprawdę nie wiadomo gdzie się ukrywa odpowiedź na dręczące pytanie. Dlatego dziękuję Tobie i innym za cierpliwość. Dzisiaj udało mi się znaleźć kilka ciekawych postów na temat cichej fermentacji. Ale nie znalazłem tam info, czy mam fermentor trzymać dalej w temp. 21 stopni, czy przenieść w chłodniejsze miejsce. Mam jeden balon, więc po prostu dłużej sobie posiedzi.
                        Już nie zrobie takiego błędu jak przy pierwszej warce, że jeszcze dobrze nie skończyło fermentować, a ja już w butle to wepchałem. Więc jednak doświadczenie....
                        ps
                        A ten uśmieszek w nawiasie w Twoim poście naprawdę nie był potrzebny :/
                        Pozdrawiam
                        Mam jeszcze jedno przysłowie: "Kto pyta- wstydzi sie tylko raz, kto nie pyta- wstydzi się całe życie"

                        Comment

                        • Antałek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 164

                          #27
                          Ten Krzysiu to naprawdę mądry człowiek, choć czasem przemawia przez niego bestyjka. Widziałem to na forum- i jedno, i drugie, hehe

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                            ... Ale nie znalazłem tam info, czy mam fermentor trzymać dalej w temp. 21 stopni, czy przenieść w chłodniejsze miejsce...
                            W klasycznym układzie fermentacja wtórna powinna odbywać się w temperaturze 4 C niższej, niż fermentacja główna.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Klasycznie tak. Ale jak ni ema możliwości zmainy temp. to się cichuje w tej samej. Po za tym naprawdę, poczekałabym do 7 dni na burzliwej, cicha przy takim piwie w ogóle nie jest konieczna.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                                Ja się przyznam- ja nie napowietrzałem wody- wlałem źródlaną z butli 5 l. Pianki wielkiej nie mialem ani przedtem ani teraz. Nie wiem, czy to jest właśnie powód.
                                Zgłupiałam...
                                Gdzie ty tą wodę prosto z butli bez wcześniejszego gotowania i ostudzenia wlałeś?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X