Drożdże pseudogorzelnicze - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    Drożdże pseudogorzelnicze - jakie?

    Witajcie
    Zwracam sie do Was z prośbą.
    Poszukuję drożdży piwowarskich, które w "pewnym" sensie beda posiadały cechy drożdży gorzelniczych tj. niewrażliwe na alkohol o stężeniu ok 10%, oraz dużą odporność osmotyczną.
    Chce spróbować fachu gorzelniczego
    Czy na polskim rynku dostępnych drożdży mozna je otrzymać? A może któreś z Wyeast'ów da sobie radę? Wyeast Trappist High Gravity?
    Kiedyś miałem okazje wykorzystać przemysłowy szczep gorzelniczy B4, ale teraz nie mam szans ich dostać

    Pozdrawiam i dziękuję
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Na allegro bądź innych serwisach aukcyjnych swego czasu pojawiały sie suche drożdże gorzelnicze.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Faktycznie, znalazlem
      W ogóle allegro nie przyszło do głowy.
      Dziękuję

      Chociaz odpowiedz dostałem, to temat chyba dalej aktualny... moze sie kiedyś komuś przydać.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #4
        Hej!
        Mogę spytać jaki robisz zacier że akurat piwowarskich potrzebujesz? Słyszałem że któryś austriacki browar robi destylat z piwa, zdaje się Eggenberg ze swojego Urbocka. Jak robisz coś specyficznego to może jakieś drożdże winiarskie? Pewnie głupie pytania zadaję bo tylko jeden produkt gorzelniczy robiłem - śliwkę - i wziąłem drożdże tokajowe
        pzdr
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Większość gorzelni wykorzystuje odpadowe drożdże piwowarskie.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

            #6
            zakupiłem te drożdże gorzelniane, ale nie polecam jeśli nie chce się tego pić przed destylacją daje dziwne posmaki i zacier (np. z odpadowych surowców piwowarskich i cukru) najlepiej przedestylować i korzystać z niego przy odkażaniu sprzętu. wujaszek, który robi to i owo zawsze korzysta z winnych uniwersalnych lub piekarskich (w zależności co jest bazą zacieru). nigdy nie narzekał.
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-01-23, 14:04.

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Ja mam zamiar wykorzystac je w celach typowo gorzelniczych. Myslę o podwędzeniu odrobiny słodu i zrobieniu czegoś na kształt "łiskacza".
              Fermentis albo LALLEMAND ma w swojej ofercie drożdże do whisky, ale dla jednej porcji nie ma sensu sie bawić w zmawianie.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

                #8
                chłopie to pomyliłeś fora. jak chcesz zrobić tani mózgojeb to nie szukaj tu rad ani wsparcia.

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Drożdże gorzelnicze są jednak troche inne. Optimum temperatury to zazwyczaj powyżej 30 st C, do tego muszą miec troche obniżoną zdolność wytwarzania związków karbonylowych.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Nie szukam taniego mózgo... !
                    Probuje połączyć rożne możliwości. Chyba Ci to nie uwłacza??? Nie widze powodu Twojej irytacji!!!
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19275

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                      Ja mam zamiar wykorzystac je w celach typowo gorzelniczych. Myslę o podwędzeniu odrobiny słodu i zrobieniu czegoś na kształt "łiskacza".
                      Fermentis albo LALLEMAND ma w swojej ofercie drożdże do whisky, ale dla jednej porcji nie ma sensu sie bawić w zmawianie.
                      a niby jak to brzmi? jawnie piszesz, że nie chcesz zrobić piwa a wysokoprocentowy (pow. 10% alk.) napój na bazie słodu.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-01-23, 15:42.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        Nie wiem, czy zauważyłeś, ale to nie jest forum o whisky, ani o wkiskey, poszukaj informacji tu.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Dziękuję, skorzystam.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            ... Myslę o podwędzeniu odrobiny słodu i zrobieniu czegoś na kształt "łiskacza"...
                            Chciałbym zwrócić tobie uwagę na fakt, że jakiekolwiek pędzenie bimbru w Polsce jest nadal całkowicie nielegalne dla osób fizycznych.

                            Comment

                            • lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              chłopie to pomyliłeś fora. jak chcesz zrobić tani mózgojeb to nie szukaj tu rad ani wsparcia.
                              Prezesie deczko wyluzuj, po co od razu z mózgojebem wyjeżdżasz jak gościu chce zwyczajnie poeksperymentować Można zwrócić delikatnie uwagę jak Marcin_wc ale po co od razu obrażać. Np. ja mojej zabawy ze śliwkami wcale nie uważałem za "robienie taniego mózgojeba".
                              Krzysiu słusznie prawi, ale...
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !


                              Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                              Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                              Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X