Drożdże pseudogorzelnicze - jakie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    W minionym ustroju mnóstwo ludzi jakoś sobie radziło ze spiralną rurką i bańką, więc nie przesadzaj. W końcu nie chodzi o zakładanie gorzelni, a o małe ilości destylatu.
    Rozważam przede wszystkim jakość otrzymanego destylatu. W układzie bez zawracania oparów (bańka+spiralna rurka) o wygodny kompromis między ilością i jakością jest trudno, Przy obecnych cenach alkoholu i zakładanym niewielkim spożyciu destylowanie we własnym zakresie wydaje się nieopłacalne. Budowany przeze mnie układ traktuję więc jako intelektualno-manualną rozrywkę aby udowodnić (sobie, bo inni robią to z powodzeniem od wielu lat) że w warunkach domowych jest możliwe uzyskanie wysokiej jakości produktu. Ale to temat nie na to forum.
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Lukuj dobrze gada, dolać mu Chodzi tylko o zabawę i hobby i nic więcej.
      Jak się chce zrobić coś lepszego to i lepszy sprzęt by się przydał. Miałem to szczęście że nie miałem problemu z dostępem do dobrego szkła laboratoryjnego, to i dokładać do tego nie musiałem. Najciekawszy patent jaki stosowałem to kolumna rektyfikacyjna wypełniona grubymi wiórami dębowymi.
      Last edited by lzkamil; 2006-01-25, 12:09.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
        Lukuj dobrze gada, dolać mu Chodzi tylko o zabawę i hobby i nic więcej.
        Jak się chce zrobić coś lepszego to i lepszy sprzęt by się przydał. Miałem to szczęście że nie miałem problemu z dostępem do dobrego szkła laboratoryjnego, to i dokładać do tego nie musiałem. Najciekawszy patent jaki stosowałem to kolumna rektyfikacyjna wypełniona grubymi wiórami dębowymi.
        Jak widać, temat destylacji nie jest dla wszystkich bolesny. Jak to świetnie nazwaliście, jest to bardziej rozrywka manulano-intelektualna.
        Pozdrawiam
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Myślałem, że jak o jednej nielegalnej rzeczy zabrania się rozmawiać, to o innych też.

Podałem link do strony gdzie dyskusja o piwnym destylacie się toczyła i potoczy się dalej jeśli będą chętni.
          póki co ten temat jest bardziej teoretyczny niż praktyczny i nie wiem czy ktoś nie zamierza destylować tego i owego w swej daczy na Kajmanach czy też na Mazurach. zacytowany przez Ciebie Marcinie fragment odnosił się do konkretnej sytuacji - ktoś chciał od warzących tutaj zakupić piwo - stąd skierowanie na priva.

A posiadanie/nabywanie wiedzy o destylacji czy innych metodach otrzymywania mocniejszych trunków z tego co wiem nie jest nielegane - nielegalna jest sama produkcja.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Jeśli wolno, to i ja się dopiszę, jeśli chcecie destylować piwo, czyli robić whisky, to musi być ono oczywiście nienachmielone, do fermentacji używa się drożdży piwowarskich górnej fermentacji, lub mieszanki drożdży piwowarskich i gożelniczych. Gdy drożdże przestaną pracować, gwałtownie zaczynają namnażać się bakterie, głównie barterie kwasu mlekowego pochodzące ze słodu, powstały w ten sposób smak będzie o wiele bardziej złożony. Fermantacja takiego piwa różni się tykm, że kadź fermentacyjna nie jest sterylna. W czsie fermentacji temperatura w fermentorze wzrasta do ok 35*C, a minimalny jej czas to 60godzin.

Comment

• huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

Jeśli wolno, to i ja się dopiszę, jeśli chcecie destylować piwo, czyli robić whisky, to musi być ono oczywiście nienachmielone, do fermentacji używa się drożdży piwowarskich górnej fermentacji, lub mieszanki drożdży piwowarskich i gożelniczych. Gdy drożdże przestaną pracować, gwałtownie zaczynają namnażać się bakterie, głównie barterie kwasu mlekowego pochodzące ze słodu, powstały w ten sposób smak będzie o wiele bardziej złożony. Fermantacja takiego piwa różni się tykm, że kadź fermentacyjna nie jest sterylna. W czsie fermentacji temperatura w fermentorze wzrasta do ok 35*C, a minimalny jej czas to 60godzin.
              Jak się domyślam jest to jakiś niszowy sposób, bo ten o którym ja myślę nie zakłada braku sterylności (kadzi?) zacieru.
              Jakie bakterie fermentacji mlekowej wytrzymują tardycyjne gotowanie zacieru? Po 20 minutach gotowania giną nawet jedyne przetrwalnikujące bakterie mlekowe tj: Lactobacillus.
              Naturalna mikroflorą zbóż jest Lactobacillus plantarum, ale one tez nie mają szans.
              Pozdrawiam

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                póki co ten temat jest bardziej teoretyczny niż praktyczny i nie wiem czy ktoś nie zamierza destylować tego i owego w swej daczy na Kajmanach czy też na Mazurach. zacytowany przez Ciebie Marcinie fragment odnosił się do konkretnej sytuacji - ktoś chciał od warzących tutaj zakupić piwo - stąd skierowanie na priva.

A posiadanie/nabywanie wiedzy o destylacji czy innych metodach otrzymywania mocniejszych trunków z tego co wiem nie jest nielegane - nielegalna jest sama produkcja.
                Skoro już nikt nie ma wątpliwości co do celowości zdobywania wiedzy, to czy moge zadać ponownie pytanie?

Które z ogólnie dostępnych drożdżyków mają "hardcore'owe" zdolności fermentacyjne, biorąc pod uwagę wymienione przeze mnie czynniki?

Dzięki i pozdrawiam, malkontentów również.

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                  Które z ogólnie dostępnych drożdżyków mają "hardcore'owe" zdolności fermentacyjne, biorąc pod uwagę wymienione przeze mnie czynniki?
                  Stężenie alkoholu powyżej 12% wytrzymają na pewno bez problemu szczepy klasztorne, poza tym wiem o Wyeast Irish Ale i Scottish Ale.

Comment

• Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Jak się domyślam jest to jakiś niszowy sposób, bo ten o którym ja myślę nie zakłada braku sterylności (kadzi?) zacieru.
                    Jakie bakterie fermentacji mlekowej wytrzymują tardycyjne gotowanie zacieru? Po 20 minutach gotowania giną nawet jedyne przetrwalnikujące bakterie mlekowe tj: Lactobacillus.
                    Naturalna mikroflorą zbóż jest Lactobacillus plantarum, ale one tez nie mają szans.
                    Pozdrawiam
                    Co Ty chcesz gotować i po co?

Sposób jest na tyle niszowy, że stosuje go większość istniejących szkoskich gorzelni.
                    Last edited by Marcin_wc; 2006-01-26, 17:34.

Comment

• huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

Co Ty chcesz gotować i po co?

Sposób jest na tyle niszowy, że stosuje go większość istniejących szkoskich gorzelni.
                      Brakował mi tego własnie słowa "szkosko-szkocki"...
                      Stąd niszowy, bo jak sam widzisz... nie rodzimy.

Comment

• Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

A wyjaśnisz mi co chcesz gotować?

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

wydaje mi się, że marcinowi chodziło o to, że czas między końcem fermentacji a procesem destylacji powinien być możliwie najkrótszy. namnażanie się bakterii w tym okresie, chyba nie tylko psuje smak.
                          Last edited by e-prezes; 2006-01-26, 18:08.

Comment

• Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

Odwrotnie, czas kiedy bartekie pracuja mie może być zbyt długi, ale podłębiaja one smak.

Comment

• huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

A wyjaśnisz mi co chcesz gotować?
                              Wiesz, muszę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć że się rąbnąłem
                              Przepraszam Marcin_wc, nie doczytałem do końca "łiskowego forum" i ciągle mi siedziało w głowie że tę brzeczkę też trzeba gotować... jak piwną.
                              Jeszcze raz chylę czoła.

Comment

• Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

Zauważyłem, ale nie przesadzaj z tym przepraszaniem.
                                Na tamtym forum masz więcej informacji, jak będziesz jeszcze czegoś potrzebował to pisz.
                                Poza tym nie będą potrzebne Ci drożdże które tak głęboko odfermentują brzeczkę, w gorzelniach ma ona 5-8% alkocholu.
                                Last edited by Marcin_wc; 2006-01-26, 18:48.

Comment

Przetwarzanie...
                                X