Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
Drożdże pseudogorzelnicze - jakie?
Collapse
X
-
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
-
-
Lukuj dobrze gada, dolać mu Chodzi tylko o zabawę i hobby i nic więcej.
Jak się chce zrobić coś lepszego to i lepszy sprzęt by się przydał. Miałem to szczęście że nie miałem problemu z dostępem do dobrego szkła laboratoryjnego, to i dokładać do tego nie musiałem. Najciekawszy patent jaki stosowałem to kolumna rektyfikacyjna wypełniona grubymi wiórami dębowymi.Last edited by lzkamil; 2006-01-25, 12:09.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilLukuj dobrze gada, dolać mu Chodzi tylko o zabawę i hobby i nic więcej.
Jak się chce zrobić coś lepszego to i lepszy sprzęt by się przydał. Miałem to szczęście że nie miałem problemu z dostępem do dobrego szkła laboratoryjnego, to i dokładać do tego nie musiałem. Najciekawszy patent jaki stosowałem to kolumna rektyfikacyjna wypełniona grubymi wiórami dębowymi.
PozdrawiamW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcMyślałem, że jak o jednej nielegalnej rzeczy zabrania się rozmawiać, to o innych też.
Podałem link do strony gdzie dyskusja o piwnym destylacie się toczyła i potoczy się dalej jeśli będą chętni.
A posiadanie/nabywanie wiedzy o destylacji czy innych metodach otrzymywania mocniejszych trunków z tego co wiem nie jest nielegane - nielegalna jest sama produkcja.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Jeśli wolno, to i ja się dopiszę, jeśli chcecie destylować piwo, czyli robić whisky, to musi być ono oczywiście nienachmielone, do fermentacji używa się drożdży piwowarskich górnej fermentacji, lub mieszanki drożdży piwowarskich i gożelniczych. Gdy drożdże przestaną pracować, gwałtownie zaczynają namnażać się bakterie, głównie barterie kwasu mlekowego pochodzące ze słodu, powstały w ten sposób smak będzie o wiele bardziej złożony. Fermantacja takiego piwa różni się tykm, że kadź fermentacyjna nie jest sterylna. W czsie fermentacji temperatura w fermentorze wzrasta do ok 35*C, a minimalny jej czas to 60godzin.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJeśli wolno, to i ja się dopiszę, jeśli chcecie destylować piwo, czyli robić whisky, to musi być ono oczywiście nienachmielone, do fermentacji używa się drożdży piwowarskich górnej fermentacji, lub mieszanki drożdży piwowarskich i gożelniczych. Gdy drożdże przestaną pracować, gwałtownie zaczynają namnażać się bakterie, głównie barterie kwasu mlekowego pochodzące ze słodu, powstały w ten sposób smak będzie o wiele bardziej złożony. Fermantacja takiego piwa różni się tykm, że kadź fermentacyjna nie jest sterylna. W czsie fermentacji temperatura w fermentorze wzrasta do ok 35*C, a minimalny jej czas to 60godzin.
Jakie bakterie fermentacji mlekowej wytrzymują tardycyjne gotowanie zacieru? Po 20 minutach gotowania giną nawet jedyne przetrwalnikujące bakterie mlekowe tj: Lactobacillus.
Naturalna mikroflorą zbóż jest Lactobacillus plantarum, ale one tez nie mają szans.
PozdrawiamW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTpóki co ten temat jest bardziej teoretyczny niż praktyczny i nie wiem czy ktoś nie zamierza destylować tego i owego w swej daczy na Kajmanach czy też na Mazurach. zacytowany przez Ciebie Marcinie fragment odnosił się do konkretnej sytuacji - ktoś chciał od warzących tutaj zakupić piwo - stąd skierowanie na priva.
A posiadanie/nabywanie wiedzy o destylacji czy innych metodach otrzymywania mocniejszych trunków z tego co wiem nie jest nielegane - nielegalna jest sama produkcja.
Które z ogólnie dostępnych drożdżyków mają "hardcore'owe" zdolności fermentacyjne, biorąc pod uwagę wymienione przeze mnie czynniki?
Dzięki i pozdrawiam, malkontentów również.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKtóre z ogólnie dostępnych drożdżyków mają "hardcore'owe" zdolności fermentacyjne, biorąc pod uwagę wymienione przeze mnie czynniki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJak się domyślam jest to jakiś niszowy sposób, bo ten o którym ja myślę nie zakłada braku sterylności (kadzi?) zacieru.
Jakie bakterie fermentacji mlekowej wytrzymują tardycyjne gotowanie zacieru? Po 20 minutach gotowania giną nawet jedyne przetrwalnikujące bakterie mlekowe tj: Lactobacillus.
Naturalna mikroflorą zbóż jest Lactobacillus plantarum, ale one tez nie mają szans.
Pozdrawiam
Sposób jest na tyle niszowy, że stosuje go większość istniejących szkoskich gorzelni.Last edited by Marcin_wc; 2006-01-26, 17:34.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcCo Ty chcesz gotować i po co?
Sposób jest na tyle niszowy, że stosuje go większość istniejących szkoskich gorzelni.
Stąd niszowy, bo jak sam widzisz... nie rodzimy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcA wyjaśnisz mi co chcesz gotować?
Przepraszam Marcin_wc, nie doczytałem do końca "łiskowego forum" i ciągle mi siedziało w głowie że tę brzeczkę też trzeba gotować... jak piwną.
Jeszcze raz chylę czoła.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Zauważyłem, ale nie przesadzaj z tym przepraszaniem.
Na tamtym forum masz więcej informacji, jak będziesz jeszcze czegoś potrzebował to pisz.
Poza tym nie będą potrzebne Ci drożdże które tak głęboko odfermentują brzeczkę, w gorzelniach ma ona 5-8% alkocholu.Last edited by Marcin_wc; 2006-01-26, 18:48.
Comment
-
Comment