Piwo imbirowe ze słodów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopt
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 44

    Piwo imbirowe ze słodów

    Witam, właśnie przymierzam się do 3 warki. Chciałbym, żeby to było piwo imbirowe na bazie słodów, ale opornie idzie mi szukanie receptur. Będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę! Na dzień dzisiejszy chciałbym to zrobić w możliwie prosty i niedrogi sposób, więc wymyśliłem coś takiego (zaznaczam, że wybrałem takie a nie inne drożdże ze względu na temperaturę fermentacji):

    słód pilzeński Strzegom - 4kg - CZY MOŻE JESZCZE JAKIŚ SŁÓD?
    drożdże Safbrew T-58 saszetka 10 g - CZY WYSTARCZY 10G?
    korzeń imbiru - 80g - WIĘCEJ? MNIEJ?
    chmiel marynka 50g - JW
    chmiel lubelski 20g - JW
    miód lub cukier ???

    A teraz cała seria dodatkowych pytań:
    1) kiedy dodać zmielony imbir? Na początku chmielenia?
    2) chciałbym to lekko dosłodzić, tylko czym... i w jakiej ilości...
    3) wystarczy fermentacja burzliwa i refermentacja w butelkach, czy trzeba jeszcze dać na cichą?
    4) standardowe zacieranie infuzyjne czy może jakieś zmiany?

    Jeszcze raz bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc... i wyrozumiałość
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopt; 2006-01-26, 11:07.
  • albeertos
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 2313

    #2
    Zajrzyj tutaj:



    Ja tak zrobiłem Imbirowe. Co prawda dopiero rozlane do butelek i szykowane jest na giełdę świdnicką, ale może jakieś informacje będę dla Ciebie przydatne.

    Życze powodzenia
    (_)>
    Nigdy się nie poddawaj!!!
    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
    Lech jest tam gdzie jego wiara
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • kopt
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.11
      • 44

      #3
      Dzięki :-) Zaraz sobie poczytam. Na razie mogę podać dokładniejsze parametry moich zamierzeń po konsultacji z Wielkim B i korektach przezeń wniesionych:

      słód pilzeński Strzegom - 4kg
      słód carapilis 250g
      drożdże Safbrew T-58 saszetka 10 g - CZY WYSTARCZY 10G?
      korzeń imbiru - 70g osobny wywar dodany do brzeczki na 10-15 min przed końcem gotowania
      2 laski cynamonu (w wywarze imbirowym)
      chmiel marynka 50g
      chmiel lubelski 20g
      laktoza na 10-15 min. przed końcem gotowania 250g (razem z imbirem)

      zacieranie infuzyjne z dwiema półkami: 15 minut w temp. 62-63 st. C i 45 min. (do negatywnej próby jodowej!) w temp. 70-72 st. C.
      chmielenie:
      Marynka - 20 g - 60 min
      Marynka - 15 g - 30 min
      Lubelski - 15 g - 15 min

      fermentacja burzliwa 22 stopnie - 1 tydz
      fermentacja cicha - 2-3 tyg do sklarowania
      butelkowanie z dodatkiem 5g glukozy

      Comment

      • albeertos
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2313

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopt
        butelkowanie z dodatkiem 5g glukozy
        5 g na butelkę 0,5 l?

        Przyjmuję że docelowo ma byc 20 litrów, a więc 40 butelek, to 200 gram (40*5 g) wydaje mi się za dużo. Ja dodaję 130-150 g (na warkę ca. 20 l) i piwo jest nagazowane obficie, żeby piana "nie wyszła" musi być odstane.
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • kopt
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.11
          • 44

          #5
          Gdzieś wyczytałem, że 5g na butelkę, ale niestety nie pamiętam gdzie. Przyznam się, że dałem mniej do pszeniczniaka i skończyło się tak, że musiałem wszystkie butelki pootwierać i dodać więcej. No ale ten pszeniczniak to była moja pierwsza warka i mogłem coś sknocić przy zacieraniu. Teraz trudno powiedzieć, niemniej wolę już nie ryzykować :-)

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopt
            drożdże Safbrew T-58 saszetka 10 g - CZY WYSTARCZY 10G?
            WYSTARCZY! ja dodaję suszonych nawet i 5 g na 15 l i fermentacja tak samo przebiega i odfermentowuje tak samo.
            Polecam nie butelkować od razu bo safbrew zachowują się jak drożdże do pszenicznych. w całej objętości pływają i nie zlepiają się na dnie fermentora. Odstaw na cichą nawet na 5 dni wystarczy to problem zniknie.

            Możesz też osobno syrop zrobić imbirowego korzenia, gałki muszkatołowej, cynamonu, cukru i goździków. Moja warka imbirowa posłuży jako szampan bo przesadziłam z syropem w butelkach (dałam zamiast glukozy) a tak to byłaby smaczna.

            Comment

            • kopt
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.11
              • 44

              #7
              Dzięki Joelka. A dużo dajesz tego cukru do syropu? Kandyzowany czy zwykły? Acha, no i czy w takiej sytuacji dosładzać laktozą... W sumie cukier chyba zostanie pożarty przez drożdże, a laktoza nie.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                WYSTARCZY! ja dodaję suszonych nawet i 5 g na 15 l i fermentacja tak samo przebiega i odfermentowuje tak samo.
                Moim zdaniem tak czy inaczej najlepiej jest przygotowac starter. Duza ilosc rozochoconych komorek drozdzy spowoduje ,ze fermentacja zacznie sie szybciej przez co zmniejszy sie szansa na ewentualne "dzikie fermentacje". Przez to ,ze wydobywajacy sie dwutlenek wegla stworzy na brzeczce warstwe ochronna.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                  Moim zdaniem tak czy inaczej najlepiej jest przygotowac starter. Duza ilosc rozochoconych komorek drozdzy spowoduje ,ze fermentacja zacznie sie szybciej przez co zmniejszy sie szansa na ewentualne "dzikie fermentacje". Przez to ,ze wydobywajacy sie dwutlenek wegla stworzy na brzeczce warstwe ochronna.
                  Jak Ty ten temat odkopałeś? Toć on już w pokładach Ordowiku leżał.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Nie zagladam tutaj za czesto i zadko patrze na date poprzedniego postu.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • miodzik
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.08
                      • 103

                      #11
                      Starty imbir dodaje na koniec gotowania z chmielem (jakieś 15 min. przed końcem) zapakowany w pończochę. Ostatnio dałem 150 g. i jest ok (wyraźnie imbirowe).
                      Dosłodzanie, proponuje laktozę.
                      ------------------------------------------------------
                      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        Gdy ja robiłem swoje piwo imbirowe, to wybrałem nieco inną metodę. Na zasadzie eksperymentu.
                        Otóż zrobiłem zwykłe, normalne, proste piwo. I dopiero przy butelkowaniu dodałem imbir. W postaci wywaru powstałego z gotowania wody z glukozą, do której dodałem starty korzeń. Całość przez kwadransik pogotowała się na dość dużym ogniu i po ostudzeniu i odcedzeniu trafiła do fermentora. A później szybciutko do butelek.
                        Efekt bardzo zadowalający. Na przyszość zamiast glukozy na pewno zastosuję ekstrakt słodowy, a samo piwo będę zacierał zdecydowanie na słodko.
                        Naprawdę bardzo polecam.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
                          . Ostatnio dałem 150 g. i jest ok (wyraźnie imbirowe).
                          na forum było gdzieś aby dodawać 70g , ja do swojego dałem 130g i po prawie 2 latach jest jeszcze baaaaaardzo mocno imbirowe ,smak i aromat imbiru zabija smak piwa
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X