Witam, właśnie przymierzam się do 3 warki. Chciałbym, żeby to było piwo imbirowe na bazie słodów, ale opornie idzie mi szukanie receptur. Będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę! Na dzień dzisiejszy chciałbym to zrobić w możliwie prosty i niedrogi sposób, więc wymyśliłem coś takiego (zaznaczam, że wybrałem takie a nie inne drożdże ze względu na temperaturę fermentacji):
słód pilzeński Strzegom - 4kg - CZY MOŻE JESZCZE JAKIŚ SŁÓD?
drożdże Safbrew T-58 saszetka 10 g - CZY WYSTARCZY 10G?
korzeń imbiru - 80g - WIĘCEJ? MNIEJ?
chmiel marynka 50g - JW
chmiel lubelski 20g - JW
miód lub cukier ???
A teraz cała seria dodatkowych pytań:
1) kiedy dodać zmielony imbir? Na początku chmielenia?
2) chciałbym to lekko dosłodzić, tylko czym... i w jakiej ilości...
3) wystarczy fermentacja burzliwa i refermentacja w butelkach, czy trzeba jeszcze dać na cichą?
4) standardowe zacieranie infuzyjne czy może jakieś zmiany?
Jeszcze raz bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc... i wyrozumiałość
słód pilzeński Strzegom - 4kg - CZY MOŻE JESZCZE JAKIŚ SŁÓD?
drożdże Safbrew T-58 saszetka 10 g - CZY WYSTARCZY 10G?
korzeń imbiru - 80g - WIĘCEJ? MNIEJ?
chmiel marynka 50g - JW
chmiel lubelski 20g - JW
miód lub cukier ???
A teraz cała seria dodatkowych pytań:
1) kiedy dodać zmielony imbir? Na początku chmielenia?
2) chciałbym to lekko dosłodzić, tylko czym... i w jakiej ilości...
3) wystarczy fermentacja burzliwa i refermentacja w butelkach, czy trzeba jeszcze dać na cichą?
4) standardowe zacieranie infuzyjne czy może jakieś zmiany?
Jeszcze raz bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc... i wyrozumiałość
Comment