Skoki temperatury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    #1

    Skoki temperatury

    Mam pewien problem.
    Jestem w trakcie fermentacji Pilsenera Coopersa. Przez większość czasu fermentacja przebiegała w temperaturze około 8-9 stopni (około dwóch tygodni), jednak ostatnio z powodu wzrostu temperatury na zewnątrz temperatura w pomieszczeniu też wzrosła do około 13-16 st.
    Fermentacja idzie na drożdzach dołączonych do puchy więc nie bardzo wiem co to za drożdże, ale napewno dolnej fermentacji bo cały czas była piana. Teraz Blg stoi na około 2,5 i utrzymuje się leciutka pianka. Wszystko trwa juz około 3 tygodni.
    Nie wiem co zrobić bo nie bardzo mam gdzie schłodzić fermentator. Czy pakować to juz do butelek? Czy dać jeszcze na cichą (ale też będzie stało w temp około 15 st)?
    Mam wrażenie że smak piwa tez nie jest taki jak powinien. Ma jakiś dziwny posmak.
    Czy ktoś może coś sensownego doradzić?
    Po'zdrówko'
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    niżej to już nie zejdzie, a jeśli się nie skwasiło to tylko się ciesz i napełniaj.

    Comment

    • tilikum
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.09
      • 23

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      niżej to już nie zejdzie, a jeśli się nie skwasiło to tylko się ciesz i napełniaj.
      Skwasić to się nie skwasiło, choć ma dziwny posmak (jakby lekarstwo). I wciąż była cieniutka pianka.
      Dałem połowę na cichą, a połowę w butelki i do piwnicy. Zobaczymy czy coś z tego będzie.
      Po'zdrówko'
      Tilikum

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Zauważyłam, że niektóre drożdże nie mają już co zjeść i opadają lub wylegiwują się na pianie a piwo sobie "w najlepsze" kiśnie pod tą pianą. Osobiście nie dawałabym na cichą bo niżej blg nie spadnie. No chyba, że oczekujesz wyklarowania.
        A temperatura 9 stopni sprzyja wydłużaniu się fermentacji w nieskończoność, tyle że piwa nie da się potem pić bez skrzywienia twarzy (czytaj warka nr 9 u Joelki)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • kronos1194
          Butelki (około 200szt.)
          kronos1194
          Dzień dobry wszystkim.
          Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
          2024-04-01, 17:49
        • ART
          Około-świąteczny rozkład jazdy 2023
          ART
          - Ostatnie wysyłki w 2023 r. wychodzą od nas 21. grudnia

          - 22.12 - 01.01 - nieczynne

          - Od 2. stycznia 2024 - działamy normalnie​
          2023-12-18, 19:53
        • dadek
          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
          dadek
          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
          2022-04-08, 01:05
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • dadek
          Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
          dadek
          Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
          2023-10-03, 22:05
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...