Mam pewien problem.
Jestem w trakcie fermentacji Pilsenera Coopersa. Przez większość czasu fermentacja przebiegała w temperaturze około 8-9 stopni (około dwóch tygodni), jednak ostatnio z powodu wzrostu temperatury na zewnątrz temperatura w pomieszczeniu też wzrosła do około 13-16 st.
Fermentacja idzie na drożdzach dołączonych do puchy więc nie bardzo wiem co to za drożdże, ale napewno dolnej fermentacji bo cały czas była piana. Teraz Blg stoi na około 2,5 i utrzymuje się leciutka pianka. Wszystko trwa juz około 3 tygodni.
Nie wiem co zrobić bo nie bardzo mam gdzie schłodzić fermentator. Czy pakować to juz do butelek? Czy dać jeszcze na cichą (ale też będzie stało w temp około 15 st)?
Mam wrażenie że smak piwa tez nie jest taki jak powinien. Ma jakiś dziwny posmak.
Czy ktoś może coś sensownego doradzić?
Po'zdrówko'
Jestem w trakcie fermentacji Pilsenera Coopersa. Przez większość czasu fermentacja przebiegała w temperaturze około 8-9 stopni (około dwóch tygodni), jednak ostatnio z powodu wzrostu temperatury na zewnątrz temperatura w pomieszczeniu też wzrosła do około 13-16 st.
Fermentacja idzie na drożdzach dołączonych do puchy więc nie bardzo wiem co to za drożdże, ale napewno dolnej fermentacji bo cały czas była piana. Teraz Blg stoi na około 2,5 i utrzymuje się leciutka pianka. Wszystko trwa juz około 3 tygodni.
Nie wiem co zrobić bo nie bardzo mam gdzie schłodzić fermentator. Czy pakować to juz do butelek? Czy dać jeszcze na cichą (ale też będzie stało w temp około 15 st)?
Mam wrażenie że smak piwa tez nie jest taki jak powinien. Ma jakiś dziwny posmak.
Czy ktoś może coś sensownego doradzić?
Po'zdrówko'
Comment