Skoki temperatury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    Skoki temperatury

    Mam pewien problem.
    Jestem w trakcie fermentacji Pilsenera Coopersa. Przez większość czasu fermentacja przebiegała w temperaturze około 8-9 stopni (około dwóch tygodni), jednak ostatnio z powodu wzrostu temperatury na zewnątrz temperatura w pomieszczeniu też wzrosła do około 13-16 st.
    Fermentacja idzie na drożdzach dołączonych do puchy więc nie bardzo wiem co to za drożdże, ale napewno dolnej fermentacji bo cały czas była piana. Teraz Blg stoi na około 2,5 i utrzymuje się leciutka pianka. Wszystko trwa juz około 3 tygodni.
    Nie wiem co zrobić bo nie bardzo mam gdzie schłodzić fermentator. Czy pakować to juz do butelek? Czy dać jeszcze na cichą (ale też będzie stało w temp około 15 st)?
    Mam wrażenie że smak piwa tez nie jest taki jak powinien. Ma jakiś dziwny posmak.
    Czy ktoś może coś sensownego doradzić?
    Po'zdrówko'
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    niżej to już nie zejdzie, a jeśli się nie skwasiło to tylko się ciesz i napełniaj.

    Comment

    • tilikum
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.09
      • 23

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      niżej to już nie zejdzie, a jeśli się nie skwasiło to tylko się ciesz i napełniaj.
      Skwasić to się nie skwasiło, choć ma dziwny posmak (jakby lekarstwo). I wciąż była cieniutka pianka.
      Dałem połowę na cichą, a połowę w butelki i do piwnicy. Zobaczymy czy coś z tego będzie.
      Po'zdrówko'
      Tilikum

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Zauważyłam, że niektóre drożdże nie mają już co zjeść i opadają lub wylegiwują się na pianie a piwo sobie "w najlepsze" kiśnie pod tą pianą. Osobiście nie dawałabym na cichą bo niżej blg nie spadnie. No chyba, że oczekujesz wyklarowania.
        A temperatura 9 stopni sprzyja wydłużaniu się fermentacji w nieskończoność, tyle że piwa nie da się potem pić bez skrzywienia twarzy (czytaj warka nr 9 u Joelki)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X