Porter 12Blg???

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 33

Porter 12Blg???

Witam!
    Kupilem u Browamatora zestaw surowcow na Portera, ale przeczytalem (i z obliczen sie zgadza!), ze slodu jest tu na 12Blg. Czyli gotowe piwsko bedzie mialo 5-6%. Taka moc to chyba malo jak na portera (zawsze wydawalo mi sie, ze porter to ciemne, mocne piwo. I teraz pytanie, czy na pierwszy raz z zacieraniem lepiej nie kombinowac i zrobic, jak jest, czy moze dokupic slodu (wg moich obliczen, zeby bylo 22Blg, musialbym dodac 3kg slodu!), i jesli tak ile i jakiego (na razie mam 3,6kg pilznenskiego, 0,2kg karmelowego ciemnego i 0,2 barwiacego)? Czy moze uzyc dodatku ekstraktu slodowego? A moze porter o mocy 5% bedzie ok?

pozdrawiam
    --
    Czarny Browar
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Jeśli to słód na portera to może na mniejszą ilość wody? Bo co to za porter 12 Blg??
    Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-02-07, 20:04.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• macbie
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 33

Nie no wychodzi ze na 20l, bo nawet na pudelku pisze jak byk: PORTER 12Blg. Sie zdziwilem troche no i znow na forum molestuje

Comment

• adam16
        • 2001.02
        • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macbie
        Nie no wychodzi ze na 20l, bo nawet na pudelku pisze jak byk: PORTER 12Blg. Sie zdziwilem troche no i znow na forum molestuje
        No to ktoś mądrzejszy musi się wypowiedziec - ja bym z tego zrobił jakieś ciemne piwo na 20l wody, albo portera w odpowiednio mniejszej objętości.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Warek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 127

Porter w zestawie to porter angielski - piwo górnej fermentacji.
          http://www.mafoto.pl/

Comment

• Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

Zrób to piwo zgodnie z instrukcją.
            Bowiem to nie jest powszechnie w Polsce znany porter bałtycki (stąd te Wasze rozterki). To jest zestaw na portera rodem z Wielkiej Brytanii.
            Stosunkowo niski ekstrakt oraz drożdże górnej fermentacji o tym świadczą (przeciwieństwa porterów bałtyckich).
            Jednak w tym temacie czuje się stosunkowo słabo i polecam opinię takich znawców "górnych" stylów, jak Twili_Ale.... coś tam

Comment

• adam16
              • 2001.02
              • 9865

Słuchaj kolegów - ja portera kojarzę z porterem bałtyckim.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Skoro wywołują mnie do tablicy, to się odezwę, choć Warek i Wielki_B i tak już w zasadzie powiedzieli co trzeba. Niemniej reputacja zobowiązuje
                Faktycznie, ten porter z zestawu jest porterem angielskim, znacznie słabszym niż nasze portery bałtyckie i na dodatek górnej fermentacji. Wytyczne stylu mówią, że ekstrakt początkowy powinien mieścić się między 10 a 12,8 Blg, więc 12 będzie w sam raz. Proponuję też nie przekraczać temperatury 20 stopni. Powinien powstać sympatyczny, pełny w smaku ciemniak górnej fermentacji, ale z niewielka ilością estrowych, "górnych" nutek..

Comment

• Krotoszyniak
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.08
                  • 516

Typowe portery maja ok 4-5 procent alcoholu i maja malo wspolnego do naszych Baltykow (ktore jak juz to sa blizsze smakowo stylu Imperial Stout a w wazeniu do ciemniejszych double bockow czyli mocniejeszych kozlakow )
                  Admin z Ratebeera
                  Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                  Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

• macbie
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.02
                    • 33

No, coz musze powiedziec ze z jednej strony co do tej warki nie mam zadnych watpliwosci, ale z drugiej strony pojawilo sie w mojej glowie dosc wazne pytanie: jakie sa wytyczne konkretnych stylow? Na razie udalo mi sie "rozkminic", ze LAGER = jasne piwo na drozdzach dolnej fermentacj o Blg poczatkowym = ok. 12, czy mam racje? Gdzie moge dowiedziec sie wiecej o wytycznych, czym jest jakie piwo?

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Nie masz racji. Lager to każde piwo dolnej fermentacji. Ty natomiast piszesz o pilsie
                      Jeśli jesteś anglojęzyczny, to kopalnią wiedzy o stylach są wytyczne amerykańskiej organizacji sędziowskiej BJCP. Link tutaj.

Comment

• macbie
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.02
                        • 33

Hmm cos sie rozjasnilo, dzieki!

Comment

• macbie
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.02
                          • 33

No coz mialbym jeszcze pytanie, gdzie moge znalezc przeliczniki dla uzywanych tam skali? Domyslam sie, ze ABV to zawartosc alkoholu, OG-FG tez chyba wiem, ale reszta to dla mnie jeden wielki "?"

Comment

• Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

IBU to miara goryczkowości piwa (International Bitterness Units). To ciężko an coś przeliczać, po prostu musisz porównywać z innymi stylami. IBU da się policzyć za pomocą kalkulatorów piwowarskich (BeerTools, ProMash).
                            SRM to używana za oceanem miara koloru piwa. Stosują też skalę Lovibonda. U nas raczej korzysta sie ze skali EBC (w tej skali masz na przykład oznaczone surowce w Browamatorze).

Comment

• macbie
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.02
                              • 33

Ok, ale skala EBC dotyczy konkretnych slodow, a jak wplywa na kolor gotowego piwka? Co do kalkulatorow oki, tylko oba sa pod Winzgroze, a czy jest dostepne cos pod Linuxa?

Comment

Przetwarzanie...
                              X