Witam!
Kupilem u Browamatora zestaw surowcow na Portera, ale przeczytalem (i z obliczen sie zgadza!), ze slodu jest tu na 12Blg. Czyli gotowe piwsko bedzie mialo 5-6%. Taka moc to chyba malo jak na portera (zawsze wydawalo mi sie, ze porter to ciemne, mocne piwo. I teraz pytanie, czy na pierwszy raz z zacieraniem lepiej nie kombinowac i zrobic, jak jest, czy moze dokupic slodu (wg moich obliczen, zeby bylo 22Blg, musialbym dodac 3kg slodu!), i jesli tak ile i jakiego (na razie mam 3,6kg pilznenskiego, 0,2kg karmelowego ciemnego i 0,2 barwiacego)? Czy moze uzyc dodatku ekstraktu slodowego? A moze porter o mocy 5% bedzie ok?
pozdrawiam
--
Czarny Browar
Kupilem u Browamatora zestaw surowcow na Portera, ale przeczytalem (i z obliczen sie zgadza!), ze slodu jest tu na 12Blg. Czyli gotowe piwsko bedzie mialo 5-6%. Taka moc to chyba malo jak na portera (zawsze wydawalo mi sie, ze porter to ciemne, mocne piwo. I teraz pytanie, czy na pierwszy raz z zacieraniem lepiej nie kombinowac i zrobic, jak jest, czy moze dokupic slodu (wg moich obliczen, zeby bylo 22Blg, musialbym dodac 3kg slodu!), i jesli tak ile i jakiego (na razie mam 3,6kg pilznenskiego, 0,2kg karmelowego ciemnego i 0,2 barwiacego)? Czy moze uzyc dodatku ekstraktu slodowego? A moze porter o mocy 5% bedzie ok?
pozdrawiam
--
Czarny Browar
Comment